NY Times piše da je uhićen direktor Volkswagena, i to u trenutku dok se pokušavaju nagoditi s Ministarstvom pravosuđa

Optužen je zbog varanja na testovima o emisiji štetnih plinova

Foto: AFP

FBI je uhitio direktora Volkswagena koji je suočen s optužbama da je prevario SAD, otkrilo je to u nedjelju The New York Timesu dvoje ljudi koji imaju saznanja o slučaju. Ovo uhićenje označava eskalaciju kriminalne istrage o Volkswagenovom skandalu povezanom s varanjem na testovima o emisiji štetnih plinova.

Oliver Schmidt, koji je vodio ured Volkswagena u SAD-u od 2014. do ožujka 2015. uhićen je u subotu na Floridi i očekuje se da će u ponedjeljak biti na sudu u Detroitu, otkrili su jedan pravni službenik i još jedna osoba upućena u slučaj.

Odvjetnici gospodina Schmidta nisu odgovorili na zahtjev The New York Timesa za komentar kasno u nedjelju. Službenici Ministarstva pravosuđa, također su odbili komentirati, kao i glasnogovornik FBI-ja u Detroitu.

Svi akteri istrage bez službenih komentara

U izjavi koju je dala Jeannine Ginivan, glasnogovornica Volkswagena, stoji da proizvođač automobila “nastavlja surađivati s Ministarstvom pravosuđa, ali da ne bi bilo primjereno komentirati istrage koje su u tijeku”.

Optužba protiv Volkswagena optužuje Schmidta da je imao važnu ulogu u nastojanjima Volkswagena da zataji varanje na emisiji ispušnih plinova u odnosu na propise SAD-a.

Počevši od kraja 2014. Schmidt i ostali Volkswagenovi službenici opetovano su davali lažna tehnička objašnjenja za veliki nivo emisija iz Volkswagenovih vozila, izjavio je glavni državni tužitelj. U 2015. Schmidt je odobrio postojanje takozvanog pobjedničkog uređaja koji je omogućio Volkswagenovim automobilima da varaju na testovima emisije plinova.

Ilegalni softever nalazi se u 11 milijuna automobila

Volkswagen je izjavio da je u 11 milijuna dizel automobila diljem svijeta ugradio ovaj ilegalni softver koji im je omogućio da pobijede eko testove. James Liang, bivši Volkswagenov inženjer koji je radio za tvrtku u Kaliforniji, u rujnu je izjavio da se osjeća krivim za optužbe koje su uključivale zavjeru kako bi se prevarila federalna vlada, te kršenje zakona o čistom zraku.

Ovo uhićenje se dogodilo u trenutku kada su se Volkswagen i Ministarstvo pravosuđa približili dogovoru da automobilski proizvođač plati više od 2 milijarde američkih dolara kako bi se riješila kriminalna istraga vezana uz varanje na emisiji ispušnih plinova. Očekuje se da će se tvrtka ili jedan njezin korporativni ogranak, izjasniti krivima kao dio nagodbe.

Volkswagen je već pristao platiti približno 16 milijardi američkih dolara kako bi riješili civilne tužbe u onom što je postalo najveća potrošačka nagodba ikad u SAD-u. Prema nagodbi, većina vlasnika autobombila ima opciju ili prodati auto Volkswagenu ili ga popraviti, uz osiguranje da proizvođač zadovolji propisne regulacije.

Danijela Matijević
Telegram autor
186 članaka Više o autoru
Ostanite uz telegramov program