Svjedokinja ispričala detalje o curenju informacija iz policije: ‘Pitala me kraj kopirke radim li na slučaju URIHO’

Nastavljen je proces optuženima za trgovinu povjerljivim podacima. Svjedočila je policajka

ZADNJA IZMJENA: lis 16, 2020
Foto: PIXSELL

Na suđenju skupini optuženoj za trgovinu informacijama iz tajnih istraga, svjedokinja iz zagrebačke policije opisala je kako ju je kolegica ispitivala o jednom povjerljivom slučaju.

Riječ je o Andreji Kožić, bivšoj inspektorici, koju se sada tereti da je zlorabila svoju funkciju i odavala povjerljive policijske podatke. Mahom se radilo o informacijama o prisluškivanju osumnjičenih ljudi. Ona je zajedno s nekolicinom svojih kolega optužena kao članica grupe koju je predvodio Vlado Rajić. Raskrinkani su još 2012., no proces i dalje traje.

Kako su se prodavale tajne informacije?

USKOK sumnja da je Rajić od korumpiranih policajaca dobivao tajne informacije, te ih kasnije preko poduzetnika s kojima je bio povezan preprodavao onima koji su željeli znati da li ih se tajno prati ili prisluškuje.

Kada bi od policajaca, među kojima je, prema optužnici, bila i Andrea Kožić, doznao za neku tajnu operaciju Rajić bi dojavio onima koji su bili pod mjerama. Nakon toga sve bi propalo.

USKOK tvrdi da su na taj način kompromitirane istrage u HAC-u, o Bandićevim zamjenama zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba, prodaji zemljišta u Osijeku i krijumčarenju droge, o Hrvoju Petraču i Ivi Sanaderu do onih o malverzacijama u Badelu i tvrtki URIHO.

Slučajni razgovor kraj foto-kopirke?

Upravo o slučaju URIHO raspitivala se kod svoje kolegice inspektorica Kožić.

“Sjećam se da mi je jedan dan prišla dok sam stajala kraj aparata za foto-kopiranje. Pitala me radim li ja na slučaju URIHO. Odgovorila sam joj da to nije moj slučaj, već druge dvojice kolega. Počela je nakon toga objašnjavati da ju to zanima jer joj neki prijatelj tamo radi. Dodala je onda da me to pitala ‘bez veze’ jer je došla ‘neka anonimka'”, opisala je kolegica optužene Andree Kožić.

Dodala je kako o tome više nisu razgovarale. Pojasnila je još kako razgovori o pojedinim slučajevima između kolega u policiji nisu bili neuobičajeni, jer se znalo dogoditi da se ista problematika nalazi u dva različita spisa.

Tko je odvjetniku poslao tajni dokument?

Danas se očekivalo i svjedočenje odvjetnika Ante Nobila kojem je prije više godina netko poslao tajni policijski dokument u kojem su bili navedeni svi nositelji organiziranog kriminala u Hrvatskoj. No, Nobilo nije došao na sud ispričavši se bolešću.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2055 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program