Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

U Češkoj su izbjeglicama na ruke markerima ispisivali brojeve, neke to podsjeća na nacističko tetoviranje

Češki su policajci markerima upisali brojeve na rukama 214 izbjeglica

Migrants try to pass through Macedonian border police near to the town of Idomeni, on the Greece-Macedonia border on August 22, 2015. Hundreds of mostly Syrian refugees forced their way over the Macedonian border on August 22 as police hurled stun grenades in a failed bid to stop them breaking through, an AFP reporter said.  Police subsequently seemed to regain control of the situation, stopping the flow of people after hurling a dozen stun grenades in some 30 minutes. Some 1,500 migrants and refugees are estimated to have remained in no-man's land after the incident. AFP PHOTO / SAKIS MITROLIDIS
Pošalji Podijeli Tweetaj

Češki odvjetnici i humanitarni aktivisti u srijedu su osudili policijsko upisivanje brojeva na ruke izbjeglica uhićenih u vlaku, iako češke vlasti tvrde da na taj način lakše evidentiraju članove istih obitelji.

“Nijedan zakon ne dopušta da se ljude obilježava na taj način”, rekla je odvjetnica ljudske Lige za ljudska prava Zuzana Candigliota.

Nacističko tetoviranje brojeva

U zemljama istočne Europe takav policijski postupak podsjeća na nacističko tetoviranje brojeva na ruke zatočenika koncentracijskih logora.

U utorak su češki policajci markerima upisali brojeve na rukama 214 izbjeglica, većinom sirijskih, koji su privedeni u vlakovima na granici iz smjera Austrije i Mađarske.

Glasnogovornica češkoga ministarstva unutarnjih poslova Lucie Novakova objasnila je da su brojevi upisani zbog velikog broja djece među izbjeglicama. “Naš je cilj spriječiti da se djeca odvoje od roditelja”, rekla je za AFP.

Lakša evidencija obitelji

Glasnogovornica policije Katerina Rendlova potvrdila je da je svrha takvog “obilježavanja” lakša evidencija članova istih obitelji.

Rezultati ankete provedene u kolovozu na 1040 čeških državljana pokazali su da ih čak 93 posto smatra kako bi se izbjeglice trebali vratiti u svoje domovine.

Rendlova je još kazala da izbjeglice obično dobiju broj na komadiću papira, no da ih često izgube. “Pristali su na upisivanje broja na ruku jer znaju da je to u njihovu interesu”, kazala je. No odvjetnici nisu istog mišljenja. “Mislim da prihvaćaju upisivanje brojeva na ruku jer vjeruju da policija ima na to pravo”, kazala je Candigliota.

Pročitaj i ovo   
Podijeli 149 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani