Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Na računima u Hrvatskoj blokiran 21,1 milijun kuna povezanih s pranjem novca i mogućim financiranjem terorizma

Ured za sprečavanje pranja novca otvorio je lani 444 slučaja, što je više nego 2013.

07.11.2013., Split - Vjezba Specijalne policije na brodu Marko Polo usidrenom u Trajektnoj luci Split.
Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pošalji Podijeli Tweetaj

Tijekom 2014. godine Ured za sprječavanje pranja novca otvorio je 444 slučaja u kojim se sumnja na pranje novca i financiranje terorizma. Od toga su 233 slučaja proslijeđena nadležnim tijelima, te inozemnim financijsko-obavještajnim jednicima kako bi ih dalje procesuirali, stoji u Godišnjem izvješću što ga je Ministarstvo financija podnijelo Vladi RH o radu Ureda za sprječavanje pranja novca.

U šest slučajeva postoji sumnja da je u pitanju financiranje terorizma. Zato su bankama izdane 32 blokade za zaustavljanje sumnjivih transakcija, a u pitanju je ukupan iznos od 21,1 milijuna kuna.

Sve veći broj slučajeva

– Rad Ureda u 2014. godini obilježio je napredak u odnosu na prethodnu godinu, koji je vidljiv kroz veći broj otvorenih predmeta sa sumnjom na pranje novca, veći broj slučajeva dostavljenih od strane Ureda nadležnim državnim tijelima na daljnje postupanje i procesuiranje, te kroz kontinuitet u blokadama sumnjivih transakcija. Kako bi se spriječilo korištenja financijskog sustava Republike Hrvatske, odnosno financijskog sustava Europske unije za pranja novca i financiranja terorizma, Ured je i tijekom 2014. godine nastavio analitički obrađivati prikupljene sumnjive transakcije, koje su mu dostavile banke i drugi obveznici, stoji u godišnjem izvješću.

Provjeravane i utaje poreza

Ured je i tijekom 2014. godine u 117 slučajeva surađivao s policijom, DORH-om, USKOK-om, SOA-om i Financijskim inspektoratom, a nastavio je i intenzivno razmjenjivati podataka s inozemnim financijsko-obavještajnim jedinicama, uključujući i podatke vezane za porezna kaznena djela.

23.07.2015., Osijek - Izvanredna konferencija za medije u PP Osjecko-Baranjskoj povodom velike zapljene droge i oruzja. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Uz pranje novca provjeravane su i moguće utaje porezaMarko Mrkonjic/PIXSELL

Bankama je Ured tijekom 2013. godine izdao 46 naloga za privremenom blokadom obavljanja sumnjivih transakcija u iznosu od 52,6 milijuna kuna i pet naloga za stalno praćenje financijskog poslovanja.

Podijeli 18 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani