Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Na Filozofskom je danas vrhunac drame; donosimo 7 ključnih stvari o bizarnom slučaju dekana kojeg pokušavaju maknuti

Dekan kojeg pokušavaju smijeniti došao je s privatnim zaštitarima

05.07.2010., Savska cesta 30, Zagreb - U prostorijama kosarkaskog kluba Cibona predstavljen je novi trener . Na slici predsjednik vukova Vlatko Previsic.
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pošalji Podijeli Tweetaj

Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i danas je prilično napeto. Nakon što je Senat sveučilišta, na prijedlog rektora Borasa, jučer suspendirao Studentski zbor, ogorčeni studenti su najavili Plenum i daljnje akcije kako bi pokazali svoje protivljenje odluci Senata Sveučilišta o raspuštanju.

Stoga je dekan Vlatko Previšić danas došao na fakultet u pratnji privatnih zaštitara tvrtke Sokol Marić, piše na Facebook stranici incijative Akademska solidarnost. “Dobili su prostoriju odmah na ulazu na fakultet. Ima ih bar trojica u crnim (naravno) uniformama, a navodno i još pokoji u civilnoj odjeći. Zasad se bave skidanjem nepoćudnih plakata, a u dogledno vrijeme tko zna…”, piše u objavi na Facebooku.

Dozvola za stavljanje plakata

Zabilježena je i još jedna neuobičajena situacija. Nakon što su čistačice opazile studentice kako lijepe plakate, pitale su ih imaju li za to dozvolu. “Kada su rekli da nemaju, odmah su zvale dekana i skinule sve plakate. Na FF-u već dugo postoji tradicija studentskog aktivizma i organiziranja i ovakve se stvari dosad nikad nisu događale.” objavljeno je na facebook stranici Akademske solidarnosti.

Sukob između dekana i fakultetskih tijela započeo je nakon što je sporazum o suradnji Filozofskog i Katoličko bogoslovnog fakulteta odbilo više od 50 posto studenata. Ovo je nekoliko najbitnijih odrednica cijelog slučaja koji se ovim zadnjim razvojem događaja dodatno zakomplicirao.

1. Odluka o integraciji dvaju fakulteta

Prvi pokušaj suradnje dogodio se još 2014., kada su tadašnji dekani sklopili Ugovor o provedbi zajedničkih preddiplomskih i diplomskih dvopredmetnih studija. Ugovor je izglasan na Fakultetskom vijeću FFZG-a.

Iduće godine došlo je do izmjene dijela Ugovora o integraciji te je on predstavljen kao dio suradnje kakva već postoji u Bolonjskom sustavu te suradnje kakvu FFZG ima s nekim drugim fakultetima. Uprava FFZG-a je ove godine pripremila sklapanje novog ugovora kojim će studentima teologije s KBF-a biti omogućeno da uz primarni studij na FFZG-u diplomiraju kroatistiku, sociologiju ili bilo koji drugi studij. Upravo to je izazvalo revolt kod velikog broja studenata.

2. Plenum studenata odbacio ugovor o suradnji s KBF-om

Nezadovoljni studenti Filozofskog fakulteta u travnju su sazvali plenum na kojem su glasali o ugovoru o suradnji s Katoličko bogoslovnim fakultetom.

Većina njih bila je protiv jer smatraju da ihz takav ugovor stavlja u neravnopravan položaj na tržištu rada. “Studenti, zaposlenici i ostala zainteresirana javnost odlučili su večeras spriječiti potpisivanje tog ugovora, koji se pripremao netransparentno. Od takvog ugovora Filozofski fakultet bi imao samo štete,” govorili su studenti.

3. Pokušaj smjene prodekanice koja je bila protiv ugovora

Samo koji dan nakon plenuma, dekan Previšić je smijenio prodekanicu Filozofskog fakulteta Branku Galić koja je bila protivnica ugovora o integraciji Filozofskog i Katoličko bogoslovnog fakulteta.

Previšić je to učinio samovoljno, iako po pravilnicima to može učiniti samo Fakultetsko vijeće. Nekoliko dana kasnije, Fakultetsko vijeće glasalo je o tome. Većina ih je bila protiv smjene prodekanice Galić pa je ona i danas na toj funkciji.

4. Fakultetsko vijeće glasalo protiv ugovora o suradnji

Prvog dana lipnja održana je izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta na kojoj je izglasana odluka protiv suradnje s Katoličko-bogoslovnim fakultetom. 54 odsjeka glasala su protiv, 19 za, dok su dva bila suzdržana. To znači da nijedan odsjek Filozofskog fakulteta ne sklapa ugovor s Katoličko bogoslovnim fakultetom. “Ovime završava borba protiv klerikalizacije na Filozofskom,” izvijestio je tada Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

5. Smjena dekana Previšića

Vijeće Filozofskog fakulteta na sjednici 16. lipnja odlučilo je o pokretanju postupka smjene dekana Previšića. Sa 46 glasova za pokretanje postupka, 34 protiv i tri suzdržana pokrenuta je procedura smjene.

Glavni razlog ove incijative je dekanov angažman da se prihvati ugovor o suradnji s Katoličko bogoslovnim fakultetom. Smjenu je zahtijevao i Plenum Filozofskog fakulteta.

6. Dekan izbjegao razrješenje

Na sjednici vijeća Filozofskog fakulteta u srpnju na dnevnom je redu bila i smjena dekana Previšića. No, dekan i njegovi suradnici izbjegli su tu odluku tako što su napustili prostoriju srušiti kvorum. Nakon što je započeo postupak za njegovo razrješenje, Previšić je zatražio od nadležnog Ministarstva upravni nadzor.

Uskoro je obaviješten kako Fakultetsko vijeće doista, kako je prijavio, nije konstituirano prema pravilima, budući da studentski predstavnici čine 14,6, a 15 posto koliko je propisano zakonom. Naknadno je ustanovljeno da je u Vijeću nedostajalo tih 0,4 posto do potrebne kvote studentskih predstavnika u Vijeću, odluka o pokretanju postupka razrješenja dekana, donesena 16. lipnja, proglašena je nelegalnom.

7. Suspendiran Studentski zbor FF-a

Senat Sveučilišta u Zagrebu jučer je jednoglasno, na prijedlog rektora Borasa, suspendirao Studentski zbor Filozofskog fakulteta. Tom odlukom poništavaju se izbori za Studentski zbor koji su održani u ožujku 2015. godine.

U obrazloženju stoji kako postupak izbora tog tijela nije proveden u skladu sa Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima te statutom Filozofskog. Sljedeći redovni izbori trebali su se održati u ožujku 2017., no jasno je kako će morati biti raspisani prijevremeni, odluku o točnom datumu donijet će Boras.

Podijeli 190 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani