Može li nakon Sinčićevog pokušaja performansa doći do zabrane okupljanja na Markovom trgu? Teško

Zbog performansa eurozastupnika analizirat će se sigurnosni protokoli u blizini Vlade i Sabora

ZADNJA IZMJENA: ruj 11, 2020
Foto: N1/Twitter

Zastupnik Europskog parlamenta Ivan Vilibor Sinčić danas je malo uzburkao atmosferu na Markovom trgu kada je pred zgradom Vlade istovario lubenice. Razbacane lubenice izazvale su reakciju i državnog vrha.

Premijera Andreja Plenkovića i njegovih suradnika nije se, doduše, dojmio sam performans eurozastupnika. Više ih muči to što je netko uspio sasvim iznenada, tik pred vratima Banskih dvora, parkirati dostavno vozilo i iz njega iskrcati teret.

Što se, dakle, danas desilo?

Sinčić je, prema izvještaju reportera N1 Hrvoja Krešića, stigao pred Vladu u bijelom kombiju i iz njega iskrcao hrpetinu lubenica koje su se dijelom razbile o tlo, a dijelom otkotrljale i do samog ulaza u Banske dvore. Policija je navodno ostala zatečena tom „akcijom“.

S krova vozila, Sinčić je objavio motive svog dolaska na Markov trg. Eurozastupnika muči položaj hrvatskih poljoprivrednika. Među ostalim je govorio da razbijene lubenice predstavljaju „sto tisuća drugih lubenica i drugog voća i povrća koje će ove godine biti zaorano ili uništeno” jer su uvozni proizvodi, smatra, preplavili hrvatsko tržište i sistematski uništavaju domaću proizvodnju.

Što na to kaže premijer?

Razbijene lubenice, javio je u međuvremenu reporter N1, počistili su radnici gradske komunalne firme. No, premijera ne dira to što mu je pred vratima Vlade bio nered, nego što se tako nešto uopće moglo dogoditi.

Upravo negdje u vrijeme lubenica-preformansa, u Banskim dvorima počinjala je sjednica Vlade s koje je Plenković zatražio od Ministarstva unutarnjih poslova da napravi plan sigurnosti prostora pred Vladom. Eurozastupnika Sinčića je pritom ironično nazvao “novopečenim europskim ekspertom za poljoprivredu” i poručio da se zbog njega nisu nasekirali.

Ali, premijer smatra da “nije normalno da se netko zalijeće kombijem neprimjerenom brzinom u suprotnom smjeru pred zgradu Vlade”. Od ministra Davora Božinovića zatražio je plan sigurnosti sugeriravši da je situacija mogla biti i opasnija od nekoliko kilograma uništenog voća – “ovo je moglo biti nešto drugo osim lubenica”, kazao je premijer.

Što kaže predsjednik Republike?

Iskrcavanje lubenica zbilja je komentirao i predsjednik države Zoran Milanović. Ali i on se koncentrirao na pitanje sigurnosti, a ne razbacanog voća. Pohvalio se da je u njegovom mandatu osigurano da premijerski ured u Banskim dvorima ima jaku antiterorističku zaštitu.

No, upozorio je, kako javlja N1, da bilo koje vozilo može preko Ćirilometodske ulice (koja vodi do Markova trga) 24 sata dnevno doći pred Ured premijera i “istovariti ugljen, stajsko gnojivo i bombu”. Iz njegove izjave može se zaključiti da predsjedniku nije sporno ako, kao ishod današnjeg performansa, ta ulica bude zatvorena za promet.

Što će poduzeti MUP?

Ministar Božinović kaže da se ne bavi lubenicama, ali službenici u njegovom resoru očito će morati. Ishod Sinčićeve akcije zasad je to da će policijski službenici napraviti izvješće, a bit će izrađena i “ozbiljna analiza”, najavljuje ministar.

Sigurnosne službe će, očito, procijeniti kako je danas uopće došlo do toga da iz dostavnog vozila pred vratima Vlade bude istovarena hrpa lubenica, a onda predložiti kako to ubuduće spriječiti – ne, dakako, lubenice, nego situaciju da se netko vozilom i s nepoznatim teretom približi Banskim dvorima.

Hoće li biti općih zabrana?

Kako je cijela priča bila još uvijek vrlo svježa, resorni ministar nije ulazio u pojedinosti na koji bi se način trebalo (pre)urediti osiguranje na Markovom trgu. No, Božinović je, među ostalim, govorio da je lokacija na kojoj se nalaze Vlada, Sabor i Ustavni sud, i sada sigurna, a spomenuo je i da je turističko središte grada. Napomenuvši da će vidjeti što će struka predložiti, kazao je i da odluka neće biti na uštrb sloboda građana, dodavši ipak da se sloboda sastoji i u tome “da građani budu sigurni”.

S obzirom na njegove izjave, ali i odluku Ustavnog suda iz 2011. godine kojom je osporena nekadašnja zabrana prosvjeda na Markovom trgu, može se zaključiti da sada neće biti nikakvih generalnih zabrana. A hoće li se ići u smjeru ograničavanja prometa jednom od pristupnih ulica – o čemu je govorio Milanović – ostaje za vidjeti.

Kakva su sada pravila?

Treba podsjetiti da je Markov trg jedno vrijeme bio zakonom zaštićen od prosvjednih skupova. Još 2005. donesena je zabrana javnog okupljanja na sto metara od zgrada Vlade i parlamenta što je onemogućilo masovne prosvjede na toj lokaciji.

Šest godina kasnije Ustavni sud je ocijenio da se zabrana ne može opravdati ni interesom državne sigurnosti niti zaštitom prava i sloboda drugih. Od 2012. godine se na Markovom trgu opet može masovnije okupljati i prosvjedovati – do 1500 ljudi, od 8 do 22 sata, na 10 metara od Sabora i Vlade i 20 metara od Ustavnog suda.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
501 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program