Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Milanović poručio Karamarku kako je vrijeme da izađe iz mišje rupe

Komentirao je Karamarkovu izjavu da na izbore treba izaći što prije

05.08.2015., Knin - Svecano obiljezavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja. U centralnom dijelu kninske tvrdjave otvoren je muzej Oluja 95, posvecen operaciji Oluja. Zoran Milanovic, Tomislav Karamarko. 
Photo:
Pošalji Podijeli Tweetaj

Zoran Milanović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, s ministrima Grčićem, Lalovcem i Lorencinom posjetio je Split te je u programu Radio Dalmacije rekao kako je Split jedan uspješan grad. “Prošao je svoje postindustrijske neuroze i probleme i sad ide jednim drugim pravcem, što zbog dobre uprave što zbog sposobnih i poduzetnih ljudi koji tu žive“, poručio je Milanović.

Premijer je kazao da s gradonačelnikom Splita, Ivom Baldasarom, nije razgovarao o tome tko će biti nositelj, a na pitanje o datumu izbora odgovorio je: „Mogu ovdje svečano reći da će izbora ipak biti, Sabor će se raspustiti vrlo brzo, počinjemo tjedan ranije s radom da bi smo prije završili s paketom zakona koje držimo bitnima da zaokružimo nekakav opus. Tamo negdje na jesen idemo na izbore ali to je puno manje bitno građanima nego novinarima“, tvrdi premijer.

Tvrdi da Karamarko mora izaći iz mišje rupe

Milanović se osvrnuo i na rast BDP-a u drugom kvartalu ove godine: „Ono što je bitno u ovoj cijeloj ovoj priči o hrvatskom rastu i kretanju naprijed je da to nisu krediti i sama potrošnja i zaduživanje kao što je to bilo prije krize nego je to izvoz i industrijska proizvodnja plus ovo turizma što imamo i koji je sve profitabilniji je u stvari jedna fenomenalna dopuna, ali ne možete živjeti samo od turizma“.

Premijer je i komentirao izjavu čelnika HDZ-a, Tomislava Karamarka, da na izbore treba izaći što prije te da će HDZ pobijediti: „On navodno želi biti hrvatski premijer. Mislim da je vrijeme da izađe iz te mišje rupe u kojoj se sakrio. Znate onu pjesmu od Rundeka, izađi i bori se, u ovom gradu ima mjesta ili nema mjesta… neka izađe vani i neka se konačno suoči, ne mora doći na debatu. Na kraju krajeva, ne mora ništa jer to je njegova stvar al’ me čudi da netko tko želi biti hrvatski premijer, dakle predsjednik Vlade i snositi daleko najveću odgovornost za društveni i ekonomski razvoj, socijalno stanje, političko stanje, da se toliko skriva od konkurencije i javnosti“, bio je oštar Milanović za Radio Dalmaciju.

Premijer ne vjeruje u raspuštanje Sabora

Također, Milanović je kazao kako ne vjeruje da će na izvanrednoj saborskoj sjednici, zakazanoj za 8. rujna, biti raspušten Hrvatski sabor radi raspisivanja parlamentarnih izbora.

“Ja nisam predsjednik Sabora, ja sam predsjednik jedne od stranaka koje čine većinu u Saboru a ne vjerujem da je moguće da Sabor bude raspušten na izvanrednoj sjednici, to je moje mišljenje”, rekao je Milanović odgovarajući na novinarska pitanja u vezi sa sazivanjem izvanredne sjednice i medijskih informacija da bi to moglo značiti raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora.

Sabor je sazvan (izvanredna sjednica) na našu inicijativu da bi radio na našim prijedlozima novih zakona, dodao je Milanović. On je istaknuo kako parlamentarne izbore raspisuje predsjednica RH, a ne Vlada.

“Sabor se raspušta ako mu prije toga ne istekne mandat, a ističe mu 22. ili 23. prosinca. Sabor se raspušta i nakon toga u zakonskom i ustavnom roku predsjednica Republike raspisuje izbore za Hrvatski sabor. To tako funkcionira već više od 20 godina”, rekao je Milanović.

Svejedno mu je kad će biti izbori

Milanović je odgovarajući na pitanja istaknuo kako mu je svejedno kojeg će datuma biti izbori za Sabor te da on to neće predlagati kao što su, kako je rekao, radili njegovi prethodnici..

“Kad trebaju biti izbori, to nije moj posao, to je posao predsjednice, jedna od rijetkih dužnosti i obveza predsjedničkih- neka odluči sama ili u razgovoru s nekim drugim, u to se neću petljati”, poručio je Milanović. Dodao je kako u obzir dolaze najviše tri vikenda za održavanje izbora, ali da je to građanima svejedeno. Podsjetio je kako je odluka o raspuštanju Sabora politička i za nju mora glasovati više od 50 posto zastupnika, a “nakon isteka najmanje 30, a najviše 60 dana idu izbori”.

Podijeli 274 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani