Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Merkel kaže kako Europa nema plan B za migrantsku krizu ako se uskoro ne postigne dogovor s Turskom

Kritizirala je Austriju i zemlje balkanske rute zbog strožeg režima

Pošalji Podijeli Tweetaj

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je svoje europske partnere u nedjelju da pronađu zajedničko rješenje izbjegličke krize, rekavši da Europa ne smije dopustiti da se u Grčkoj stvori kaos nakon pooštravanja uvjeta za prihvat izbjeglica u zemljama na balkanskoj ruti.

Merkel je u televizijskom intervjuu za mrežu ARD rekla da koristi svu svoju snagu da pronađe europsko rješenje i da se riješe uzroci migracija, pogotovo u Siriji. Istaknula je i kako nema “plan B” za rješenje izbjegličke krize ako Europa ne uspije postići dogovor s Turskom da se uspori priljev izbjeglica u Europu.

Naglasila je da nije vrijeme za razmišljanje o alternativama poput zatvaranja državnih granica. Njemačka je kancelarka kazala da će njezin prioritet biti održati Europu jedinstvenom i iskazivati humanost te Nijemce pozvala da budu strpljivi. “Ovo je važna faza u našoj povijesti”, istaknula je.

Summit posvećen migraciji

Posebni summit posvećen migraciji planiran je za 7. ožujka, a na njemu će se sastati EU i Turska, koja je posljednja postaja za mnoge migrante prije nego što uđu u Europu.

Merkel je također kritizirala Austriju i nekoliko balkanskih zemalja koje su uvele stroge kontrole na granici i ograničile dnevni ulazak migranata, što je stvorilo “usko grlo” u Grčkoj, s obzirom da izbjeglice i dalje čamcima pristižu iz Turske.

“Vjerujete li zaista da su se zemlje eurozone borile do kraja da bi Grčka zadržala euro… da bi se godinu dana kasnije pustilo da Grčka zapadne u kaos”, upitala je Merkel, dodajući da je u stalnom kontaktu s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Ključ je jačanje vanjskih granica i sporazum s Turskom

Njemačka je kancelarka kazala da se priljev izbjeglica može smanjiti jačanjem vanjskih granica, ophodnjama brodova NATO-a u Egejskom moru te sporazumom EU i Ankare.

Europa se bori s izbjegličkim valom koji je donio više od milijun ljudi 2015. godine. Mnogi od njih tražitelji su azila koji su napustili ratom zahvaćenu Siriju, no ima i dosta ekonomskih migranata.

Podijeli 0 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani