Mediji pišu da je treći uhićeni u pokušaju iznude 100.000 eura od poduzetnika bivši Tuđmanov specijalac

U vojsci je bio do kraja kolovoza 2005. , a potom je u civilu radio kao mesar

ZADNJA IZMJENA: sij 22, 2020
Foto: ILUSTRATIVNA FOTOGRAFIJA UHIĆENJA/PIXSELL

Policija je uhitila i trećeg člana bande koja je od zaprešićkog poduzetnika M.D. pokušala iznuditi 100 tisuća eura. Kako piše Index, riječ o bivšem vojnom specijalcu Darku Purgaru, koji bi za iznudu trebao odgovarati uz pripadnika ATJ Lučko Andriju Vrhovca i bivšeg policajca i zvijezdu Krim tima 2 Leona Lučića.

Purgar je navodno uhićen jučer navečer, a danas će se izvršiti pretres kuće u kojoj stanuje, te prepoznavanje. “Čini se da je on onaj koji je nazivao poduzetnika”, rekao je za Index izvor upućen u istragu.

Tuđmanov kadar u civilu je bio mesar

Index piše kako je Purgar u vojsci bio do kraja kolovoza 2005. kada je imao 35 godina. Bio je pripadnik 1. hrvatskog gardijskog zdruga, elitne vojne postrojbe podčinjene izravno predsjedniku Franji Tuđmanu. Kao vojni specijalac prošao je i obuku za komandose u obučnom središtu gardijskog desantnog pješaštva Gavran, a kasnije je prešao u 352. diverzantsko ronilačku bojnu, koja je bila smještena u splitskoj ratnoj luci Lora. Iz vojske je izašao s činom desetnika, a u civilu je potom radio kao mesar.

Inače, 1. hrvatski gardijski zdrug raspušten je 2000. godine, a njegovi pripadnici su dijelom umirovljeni, a dijelom raspoređeni po drugim jedinicama. Neki su završili i u privatnim vojskama u Afganistanu i Iraku. Nakon smjene vlasti 3. siječnja 2000. godine ozbiljno se govorilo o mogućnosti da 1. gardijski zdrug krene u pokušaj vojnog udara. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 2017. godine odlikovala je Zdrug redom Nikole Šubića Zrinskog.

Iznuda na nadvožnjaku

Podsjećamo, 10. siječnja na nadvožnjaku iznad autoceste kod Draganića, Leon Lučić se sukobio s poduzetnikom i njegovim prijateljem, bivšim MMA borcem M.Š. i pritom je teško ozlijeđen. Prije toga od poduzetnika je tražio 100.000 eura.

S njim je tada bio i aktivni pripadnik ATJ Lučko Andrija Vrhovec, koji je nakon izbijanja tučnjave pobjegao. Uhićen je proteklog tjedna.

Zdravka Grund
Telegram autor
1924 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program