Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Mediji objavljuju detalje s pregovora, HDZ Mostu navodno nudi četiri ministarstva, dva manje nego lani

Most bi u novoj Vladi mogao dobiti i potpredsjednika Vlade

13.09.2016., Zagreb - Nakon vise od 4 sata zavrsili su pregovori HDZ-a i Mosta o formiranju nove Vlade. Pregovori su se odrzali u sredisnjici HDZ-a na Trgu zrtava fasizma. Bozo Petrov, Andrej Plenkovic. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Pošalji Podijeli Tweetaj

Nakon jučerašnjih pregovora između Mosta i HDZ-a o uvjetima za sastavljanje saborske većine, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i čelnik Mosta Božo Petrov obratili su se novinarima i izrazili zadovoljstvo tijekom pregovora. No, izgledno je kako Most neće dobiti ono što mu je pripadalo u prošloj vladi, piše Večernji list.

Prema njihovim izvorima, HDZ je spreman Mostu ponuditi četiri ministarstva, a to su dva ministarstva manje nego što ih je Most imao u prošloj vladi. HDZ će tražiti da Ministarstvo gospodarstva pripadne njima, a ne Mostu, dok bi Most mogao dobiti ministarstvo zdravlja i mjesto potpredsjednika Vlade.

Most neće odustati od svojih jamstava

“Cilj današnjih razgovora bio je pojasniti sedam točaka koje je Most predstavio uoči izbora. Dogovorili smo da će naši stručnjaci određene aspekte tih pitanja idućih dana razmijeniti, što nacrte zakonskih prijedloga, što razjasniti pojedina pitanja koja zahtijevaju malo šire konzultacije”, rekao je Plenković novinarima.

Most neće odustati od svojih sedam jamstava, no velika je mogućnost da će doći do kompromisa između Plenkovića i Petrova. Prema pisanju Jutarnjeg lista, do dogovora bi moglo doći već idući tjedan, a nova Vlada bi se mogla brzo sastaviti. Nakon dogovorene suradnje trebao bi se konstituirati Hrvatski sabor, te bi se u roku od 30 dana trebali izglasati zakoni Mosta.

Neki zakoni mogli vi se prolongirati

Neki od zakona, poput izmjena Ovršnog zakona i proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, kao i izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi kojim se masa sredstava za plaće zaposlenih u jedinicama lokalne i regionalne samouprave ograničava na maksimalno 15 posto prihoda poslovanja jedinice ostvarenih u prethodnoj godini, mogli bi se i prolongirati. Ovaj zadnji navedeni Zakon mogao bi se provoditi tek 2018. godine, a Most, iako je svjestan toga, želi dobiti dio jamstva da će tako biti.

Ako pregovori oko jamstva i formiranja Vlade budu uspješni, morat će se ići na programsko usuglašavanje i potpisivanja sporazuma o suradnji ove dvije stranke. Mostu je prihvatljiv i dogovor sa zastupnicima nacionalnih manjina, no suradnja sa strankom Milana Bandića nije im prihvatljiva. Kako piše Jutarnji, neslužbeno kažu da dogovor sa zagrebačkim gradonačelnikom ne dolaze u obzir.

Pročitaj i ovo    
Podijeli 123 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani