Luigi Di Maio podnio ostavku na dužnost predsjednika talijanskog Pokreta 5 zvijezda

Pokret 5 zvijezda trebao je transformirati talijansku političku scenu, ali je u zadnje dvije godine upao u ozbiljne probleme

ZADNJA IZMJENA: sij 22, 2020
Foto: Profimedia, Zuma Press - News

Nakon nepune dvije i pol godine, Luigi di Maio odstupa s pozicije čelnika talijanskog Pokreta 5 zvijezda (M5S), jedne od vladajućih stranaka u Italiji. Populistički Pokret, kojeg je osnovao komičar Beppe Grillo, Di Maio je vodio od rujna 2017. godine. Prema ranijim informacijama, Di Maio ostaje u vladi Giuseppea Contea kao ministar vanjskih poslova.

S njim na čelu, Pokret je u ožujku 2018. godine izazvao pravi potres na političkoj sceni Italije, kada su na izborima ostvarili povijesni rezultat, osvojivši više od 32 posto glasova. Bili su pojedinačno najjača stranka, koja je svoju popularnost, među ostalim, mogla pripisati antiestablišmentskoj platformi i obećanju da će u potpunosti transformirati talijansku politiku.

Podjele, prebjezi i porazi

U zadnje dvije godine sudjelovali su u dvije vladajuće koalicije. Prvu su oformili s krajnje desnom Ligom, a kada je ta suradnja u ljeto prošle godine neslavno propala, okrenuli su se Demokratskoj stranci lijevog centra. Protusistemskom Pokretu i njegovim simpatizerima, međutim, sudjelovanje u vlasti nije baš najbolje sjelo: podrška im je, prema anketama, skliznula na tek 15-ak posto. Ankete, dakle, ukazuju da im se biračka potpora, u odnosu na izbore prije dvije godine, prepolovila.

Luigi Di Maio odlazi u trenutku kada je Pokret već nagrižen oslabljenom podrškom birača, slabim rezultatom na europskim i nizu regionalnih izbora, izbacivanjem ili odlascima zastupnika u parlamentu itd. Njegova ostavka, zasad, ne bi trebala izravno utjecati na daljnje sudjelovanje stranke u vladajućoj koaliciji. No, u nestabilnim talijanskim političkim vodama ni tu opciju ne treba sasvim isključiti.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
500 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program