Konačno bi, doznajemo, trebalo početi suđenje Sanaderu i Ježiću; izvukli smo najvažnije o slučaju

Proces zbog prevare s jeftinom strujom odgađa se godinama

ZADNJA IZMJENA: tra. 10, 2017
Foto: PIXSELL

Nakon punih godinu i pol Županijski sud u Zagrebu ponovno je poslao pozive Ivi Sanaderu i Robertu Ježiću za ročište u aferi HEP-Dioki. Na sudu očekuju i Ivana Mravka, bivšeg šefa HEP-a. Donosimo najvažnije detalje ovog slučaja.

Nekada moćni tajkun, Ježić, optužen je da je od Mravka kupovao jeftiniju struju za svoj Dioki. To mu je, kako sumnja tužiteljstvo, omogućio Sanader, u to vrijeme predsjednik hrvatske Vlade.

Zbog jeftinije struje napravljena šteta HEP-u

Sanader i Ježić tijekom te 2008. godine bili su u bliskim odnosima, pa je Sanader rekao Mravku da Ježiću omogući kupovinu struje po cijeni nižoj od tržišne. Na razlici u cijeni struje HEP je oštećen za 3,8 milijuna kuna. Od tog iznosa Dioki je dužan 1,95 milijuna, dok je Dina Pretrokemija nije platila 1,88 milijuna kuna.

Do pogodovanja Ježićevim tvrtkama navodno je došlo kada je HEP 2008. odlučio povisiti cijene tzv. povlaštenim kupcima među kojima su bili Dioki i Dina Petrokemija. Na Ježićevu molbu, Sanader je od Mravka tražio da tvrtkama njegova tadašnjeg prijatelja snizi cijenu struje, što je Mravak i učinio bez znanja ostatka HEP-ove uprave. Nezakonita pogodba je, po tvrdnjama tužiteljstva, trajala 2008. i 2009.

Ježić od HEP-a dobio i milijunsku pozajmicu

Osim toga Mravak je na Sanaderov nagovor u ime HEP-a Ježićevom Diokiju dao pozajmicu od 15 milijuna kuna. Taj novac trebao je biti vraćen u roku od 60 dana, ali je čak u četiri navrata prolongiran. Na kraju je pozajmica ipak vraćena, no našla se u optužnici što ju je sud potvrdio još u rujnu 2013. godine.

Sanader, kojem je ovo samo jedna od šest optužnica, i Ježić, koji je u međuvremenu postao ključni svjedok u slučaju u kojem se bivšeg premijera tereti za primanje mita od MOL-a pri kupnji Ine, još tijekom istrage porekli su krivnju za malverzacije s Mravkom.

Mravak je priznao kako ga je Sanader nagovarao

No, bivši šef HEP-a istražiteljima je sve priznao, a iz upućenih izvora mogalo se doznati kako je priznanje bio spreman ponoviti i na sudu.

Proces je, međutim, sve do sada odgađan. Najprije je zdravstveno stanje sprječavalo Ježića da se pojavi na sudu, a zatim se teško razbolio i Mravak.

Za sada sud još nije odlučio razdvojiti proces protiv njega i suditi samo Sanaderu i Ježiću. Naime, iz optužnice proizlazi da su dokazi u cijelom ovom slučaju toliko isprepleteni, da razdvajanje postupka ne bi imalo smisla.

Hoće li se ipak suditi samo Sanaderu i Ježiću?

Ipak, ukoliko se i na novom ročištu – zakazanom za 24. travnja ove godine – utvrdi da Mravak zbog bolesti ne može pratiti suđenje, razdvajanje bi zbog proteka već tri i pol godine od potvrđivanja optužnice moglo doći u obzir.

Tako će se Sanader i Ježić uskoro ponovno susresti oči u oči i sjesti jedan kraj drugoga. U posljednjim izjavama bivši premijer bio je iznimno oštar prema bivšem prijatelju.

Komentirajući ishod arbitraže oko Ine i MOL-a koju je Hrvatska izgubila Sanader je krajem siječnja, kao i više puta do sada, optužio Ježića da laže kada tvrdi da mu je preko njegove tvrtke uplaćeno pet milijuna eura, kao dio mita. Iako je još u listopadu 2012. godine obećao da će u roku od mjesec dana vratiti taj novac, Ježić to do sada nije učinio.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1017 članaka Više o autoru