Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Popularni Huffington Post ističe da je Hrvatska svojom novom Vladom zabrazdila u radikalnu desnicu

Najluđa stvar je, piše novinarka, premijer koji je 'izronio niotkuda'

Pošalji Podijeli Tweetaj

Cijenjena novinarka i kolumnistica Huffington Posta Caroline Fourest u svojoj najnovijoj kolumni piše o hrvatskoj Vladi. I to u prilično negativnom kontekstu. Štoviše, Fourest navodi da je Hrvatska nakon Poljske i Mađarske ‘zabrazdila u radikalnu desnicu.’

Izdvajamo nekoliko glavnih teza koje su poznatu novinarku nagnale da svoju kolumnu posveti upozorenju na hrvatsku Vladu.

1. Ministri skloni revizionizmu i fundamentalizmu

“Ova hrvatska Vlada bliska je Opusu Deiju, u njoj ima ministra sklonih revizionizmu i fundamentalizmu. Nakon izbora koji su donijeli izjednačeni rezultat lijeve i desne opcije i dužih postizbornih pregovora, desnica je koalirala s Mostom. Zgodno ime, ali ta mlada stranačka formacija pokušala se predstaviti kao opcija bliža centru, no bliska je radikalno vjerskim grupacijama.”

2. Ministar kulture u ustaškom kostimu

ca
Kolumna iz Huffington Posta o hrvatskoj Vladi - screenshot

“Jedan od članova Vlade o kojima se puno priča je ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Dolazi iz glavne desne stranke, ali savršeno utjelovljuje ovu radikalnu koaliciju. On je mladi povjesničar koji je sklon revizionizmu. Za njega je povijest Drugog svjetskog rata ‘hipoteza’ koju su diktirali pobjednici. On sam skloniji je poraženoj strani.

Već neko vrijeme u medijima se vrti njegova slika u ustaškoj uniformi. Riječ je o pronacističkoj stranci koja je vodila genocidnu politiku uperenu protiv Židova, Srba i Roma. S obzirom na svoju dob, on nije u tome sudjelovao, ali je ipak bio član neoustaške grupacije. Njegova slika u ustaškoj uniformi, koja je sada predmet polemike, izašla je devedesetih godina u jednom ekstremno desnom časopisu. Prvo je to negirao, da bi se kasnije izgovarao na grijehe iz mladosti. Nije uvjerljiv.”

3. Hasanbegović dijeli opsesije s radikalnim katolicima

“Kao znanstvenik je puno i posvećeno pisao o jednom aspektu ustaškog projekta. Ideja je bila da se udruže muslimani i pronacistički katolici protiv zajedničkih neprijatelja. Izjavio je i da su oni koji govore o islamofašizmu dio moćnog židovskog lobija čiji je cilj naštetiti percepciji koja postoji o muslimanima.

Precizirajmo da je novi ministar bošnjački musliman, što ga ne sprječava da ima zajedničke opsesije s radikalnim katolicima. Npr. protivljenje homoseksualnom braku. Prije tri godine udruga U ime obitelji, potpomognuta Crkvom, organizirala je referendum kako bi se brak Ustavom definirao kao isključivo muško-ženska zajednica.

SDP je tada uzvratio donošenjem Zakona o životnom partnerstvu, što je ekvivalent PaCS-a (to je francuski zakon tog tipa koji je postojao do pravog otvaranja braka svima, 2013., op. prev.). Taj je zakon danas neupitno ugrožen zbog nove Vlade, koja bi također mogla dovesti u pitanje pravo na pobačaj i intervenirati u slobodu medija.”

4. Šef koji je izronio niotkuda

27.01.2016., Zagreb - Medjunarodni dan sjecanja na zrtve holokausta obiljezio se u Hrvatskom saboru prigodnim programom na kojemu su se uzvanicima obratili predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade akademik Zeljko Reiner i Tihomir Oreskovic. Tomislav Karamarko, Tihomir Oreskovic, Bozo Petrov. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Tomislav Karamarko, Tihomir Orešković i Božo Petrov - Jurica Galoic/PIXSELL

“Novi premijer Tihomir Orešković podržava svog ministra kulture. Njegov savjetnik za međunarodne odnose je također član Opusa Deija te je, baš kao i ministar kulture, vodiokampanju protiv homoseksualnog braka.

Najluđa stvar u čitavoj priči je put samog šefa države, koji je izronio niotkuda. Službeno ne pripada niti jednoj stranci, nije bio na izborima. Jedva govori hrvatski, sa snažnim kanadskim naglaskom. Dolazi iz kanadske dijaspore, prethodno je bio vezan uz farmaceutsku industriju. Potpuno neočekivano taj prividno neutralni čovjek, katolički orijentiran, postao je premijer. Makar na papiru.”

5. Nepopularni i radikalni Karamarko

“Stvarni šef te čudne koalicije zapravo je Tomislav Karamarko. Nepopularan i radikalan, podržava ministra kulture, svog štićenika. Slavi što je Vlada napokon sastavljena od onih ‘koji se znaju prekrižiti’. To je terminologija koja se u doba ustaštva koristila za stigmatiziranje konvertita (pravoslavaca ili židova) koji su emigrirali da bi izbjegli zlu kob.

Iako građani nisu glasali za ovakvu opciju, ova bi članica EU mogla zakoračiti unazad.”

Podijeli 512 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani