Katalonski čelnik javio se na Twitteru; piše kako će, oko svog uhićenja, surađivati s belgijskim vlastima

Puigdemont nema blog pa se javio na svom Twitteru

ZADNJA IZMJENA: stu. 4, 2017
Foto: AFP

Svrgnuti katalonski čelnik Carles Puigdemont u subotu je rekao da je spreman “u potpunosti surađivati” s belgijskim vlastima nakon što je Španjolska izdala europski uhidbeni nalog za njega i četvero bivših katalonskih ministara koji se trenutno nalaze u Belgiji.

“Spremni smo u potpunosti surađivati s belgijskim pravosuđem nakon što je Španjolska izdala europski uhidbeni nalog”, napisao je Puigdemont na svom Twitter profilu.

Odluka na istražnom sucu

Belgijski savezni ured tužitelja u subotu je priopćenjem potvrdio da je primio taj nalog koji je poslan u petak navečer. Ured nije otkrio kada će vlasti pritvoriti petero čelnika, istaknuvši pritom da će jednom kad to bude učinjeno istražni sudac imati 24 sata da donese odluku o daljnjem postupanju.

“Istražni sudac ima različite opcije: može odlučiti ne izdati naredbu za uhićenje ili to može učiniti, ali osloboditi te osobe pod određenim uvjetima”, stoji u priopćenju. Ako Belgija odluči izručiti Katalonce, sud će imati 15 dana za odluku hoće li provesti tu odluku. Na nju se kasnije može žaliti na dva viša suda.

Pozvao na ujedinjenje demokrata

Puigdemont je ranije u subotu pozvao na formiranje ujedinjene političke fronte za izbore 21. prosinca kako bi se nastavila katalonska borba za neovisnost i kako bi se suprotstavilo pritvaranju bivših članova regionalne vlade.

“Vrijeme je da se svi demokrati ujedine. Za Kataloniju, za slobodu političkih zatvorenika i za republiku”, napisao je Puigdemont na svom Twitter profilu, a u tu je objavu umetnuo i link na internetsku stranicu Ilistaunitaria.cat koja poziva na ujedinjenje stranaka protiv španjolske vlade, prenosi Reuters. Bila je to njegova prva reakcija nakon odluke španjolskog državnog suda da izda tjeralicu za njim.