Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Kako je vojni zapovjednik pod nadimkom ‘Terminator’ godinama terorizirao jednu afričku zemlju

U Haagu je suočen s optužbama za ratni zločin i zločine protiv čovječnosti

Congolese warlord Bosco Ntaganda sits in the courtroom of the  International Criminal Court (ICC) during the first day of his trial in the Hague, on September 2, 2015. The trial of former Congolese warlord Bosco Ntaganda opened at the International Criminal Court on Wednesday, where the ex-rebel dubbed "The Terminator" faces 18 charges of war crimes and crimes against humanity.  Ntaganda, who surrendered to the US embassy in Kigali in 2013, stands accused of orchestrating hundreds of deaths in savage attacks in the Democratic Republic of Congo, as well as recruiting and raping child soldiers.  AFP PHOTO/ POOL / MICHAEL KOOREN
Pošalji Podijeli Tweetaj

Vojni zapovjednik Bosco Ntaganda dao je “zapovijed za napad i ubijanje” stotine žrtava u kampanji terora koja je desetkovala istočnu Demokratsku Republiku Kongo. Ntaganda, čiji je nadimak “Terminator”, zanijeko je svih 18 optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu pred kojim se vodi postupak.

Ntaganda koji se predao američkom veleposlanstvu u Kigaliju 2013. godine, suočen je sa stotina optužbi za obojstvo i etničke napade u Kongu u 2002. i 2003. godini, kao i regrutiranje i silovanje djece vojnika u svojoj pobunjeničkoj vojsci.

“Bosco Ntaganda bio je jedan od najviših zapovjednika… on je izdao zapovijed za napad i ubojstva”, rekao je glavni tužitelj suda Fatou Bensouda. Tužitelj je otvorio svoju izjavu s svjedočanstvom o ocu koji je pronašao svoju ubijenu obitelj na plantaži banana u veljači 2013. Otac je svog sina pronašao, među gomilom trupla, s prerezanim grkljanom.

Prikazane fotografije mrtvih tijela

Na sudu su prikazane i fotografije hrpe mrtvih tijela koja leže na tom istom području plantaže banana. Silovanja su se događala u tako velikoj mjeri da su pobunjenici distribuirali antibiotik protiv spolnih bolesti među vojnicima.

Ntaganda je bio jedan od najtraženih bjegunaca u Africi prije nego što se neočekivano predao u ožujku 2013. Bio je osnivač M23 pobunjeničke skupine poražene od vlasti Konga krajem 2013. godine, nakon 18 mjeseci pobune.

Motivi za predaju ostaju nejasni

Promatrači kažu da se Ntaganda najvjerojatnije bojao za svoj život kao bjegunca iz suparničke frakcije u M23, ali njegovi motivi za predaju sudu ostaju nejasni.

Poznat je po svojim brkovima, kaubojskim šeširima, te nadimku “Terminator”, a sada je suočen s 13 točaka optužnice ratnih zločina i pet za zločine protiv čovječnosti.

Pročitaj i ovo   
Podijeli 0 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani