Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Jokićevu skupinu dosta je razljutilo Izvješće Povjerenstva za reformu školstva, pa su pisali ministru

Kažu kako Izvješće obiluje neistinama i iskrivljenim činjenicama

Pošalji Podijeli Tweetaj

Bivši voditelj Ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme, Boris Jokić, i članovi njegove skupine, medijima su poslali komentar na Izvješće Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja o kurikularnoj reformi.

Povjerenstvo, koje je osnovao bivši ministar obrazovanja Predrag Šustar, a čiji voditelji su zadarska rektorica Dijana Vican i državni tajnik za obrazovanje Marko Glunčić, uputilo je u Izvješću niz kritika na račun rada Jokićeve Ekspertne skupine. Izvješće je prihvatio ministar Pavo Barišić.

‘Izvješće obiluje netočnim informacijama’

Jokić u pismu poručuje kako se Izvješće ne zasniva na objektivno utvrđenim činjenicama, već obiluje netočno prikazanim informacijama, neistinama te neprimjerenim iskazivanjem stavova bez konzultiranja svih dokumenata i komunikacije s velikim brojem osoba uključenih u rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

“U ovom obliku ovaj dio Izvješća vrijeđa rad preko 500 stručnjaka, ugrožava osobni i profesionalni integritet svih uključenih u rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi, Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije kao i integritet odgoja, obrazovanja i znanosti u Republici Hrvatskoj.”

Jokić i drugi članovi bivše Ekspertne skupine od ministra Barišića traže da odbaci Izvješće i ukloni ga sa službene stranice Ministarstva znanosti, obrazovanja, i športa. U suprotnom će, kako pišu, “zadržati pravo na sve moguće načine zaštititi rad preko 500 stručnjaka, osobni i profesionalni integritet svih uključenih u rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi”.

Pismo prenosimo u cijelosti

Cijelo izvješće poslano ministru Barišiću, ali i pismo koje potpisuju Boris Jokić, Branislava Baranović, Suzana Hitrec, Branka Vuk, Ružica Vuk, Zrinka Ristić Dedić i Tomislav Reškovac niže možete pročitati u cijelosti.

“Ovaj se komentar temelji isključivo na dijelovima Izvješća koji se odnose na Cjelovitu kurikularnu reformu, rad Ekspertne radne skupine čiji smo bili članovi i rad ostalih tijela u okviru Cjelovite kurikularne reforme. Također komentar je ograničen samo na dio Izvješća pod naslovom ‘Raščlamba Strategije i Akcijskoga plana za provedbu Strategije’ (str. 5. – 16.).

Premda autori izvješća na str. 5. navode da su “utvrđene sljedeće činjenice”, Izvješće se ne zasniva na objektivno utvrđenim činjenicama, već obiluje netočno prikazanim informacijama, neistinama te neprimjerenim iskazivanjem stavova bez konzultiranja svih dokumenata i komunikacije s velikim brojem osoba uključenih u rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi u razdoblju od siječnja 2015. do lipnja 2016. godine.

Osim netočno prikazanih informacija, neistina te neprimjerenih iskaza stavova, Izvješće ne uključuje različite dokumente i odluke važne za provođenje Cjelovite kurikularne reforme. Gotovo je nevjerojatno da se u Izvješću uopće ne spominje Odluka o osnivanju Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme koju je 11. ožujka 2016. donio Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Predrag Šustar kao niti jedna odluka, dokumentacija i korespondencija između Ministarstva i Ekspertne radne skupine u razdoblju od 29. siječnja 2016. do 19. lipnja 2016. U 11 stranica teksta uočeno je 23 krupne i brojne manje pogreške i nedorečenosti.

Neprofesionalnom, nekolegijalnom i nečasnom smatramo činjenicu da tijekom rada na izradi Izvješća niti jedan član Ekspertne radne skupine nije upitan za moguća pojašnjenja događaja vezanih uz rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi, dokumentaciju i davanje dodatnih uvida u rad.

U ovom obliku ovaj dio Izvješća vrijeđa rad preko 500 stručnjaka, ugrožava osobni i profesionalni integritet svih uključenih u rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi, Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije kao i integritet odgoja, obrazovanja i znanosti u Republici Hrvatskoj.

Iz svega navedenoga, a ponajviše zbog neobjektivnosti, netočnosti, iznesenih neistina, nepotpunih informacija, netočnih prikaza, insinuacija i neprimjerenih iskaza stavova ljubazno smo zamolili ministra znanosti i obrazovanja gosp. prof. dr. sc. Pavu Barišića da navedeno Izvješće u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje činjenica (str. 5.-16.) odbaci i ukloni s mrežnih stranica Ministarstva. U suprotnome, zadržavamo pravo na sve moguće načine zaštititi rad preko 500 stručnjaka, osobni i profesionalni integritet svih uključenih u rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

Također smatramo da Izvješće zasnovano na neistinama, lažima i iskrivljenim činjenicama nije korak k razvoju pluralizma, demokratičnosti i europske perspektive kojoj teži Vlada Republike Hrvatske pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića niti može pomoći u nastavku provođenja Cjelovite kurikularne reforme i Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije.”

Podijeli 1 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani