Jedna je Jazidka u knjizi objasnila kako funkcionira trgovina robljem u rukama boraca Islamske države

Jinan je nakon tri mjeseca uspjela ukrasti ključeve i pobjeći na slobodu

ZADNJA IZMJENA: ruj 3, 2015
Foto: AFP

Borci Islamske države u Iraku kršćanke i jazidske žene prodaju u seksualno roblje, rekla je za AFP tinejdžerica koja je uspjela pobjeći. Jinan, 18, je Jazidka koja je zarobljena početkom 2014, godine i provela je u zatočeništvu tri mjeseca prije nego što je uspjela pobjeći, rekla je prilikom posjeta Parizu uoči objave knjige o njezinom iskustvu.

Jinan je oteta u trenucima kad su borci ISIS-a prolazili sjevernim regijama Iraka gdje živi jezidska vjerska manjina. Promijenila je nekoliko lokacija prije nego što je bila prodana dva muškarcima, bivšem policajcu i imamu.

U knjizi ‘Robinja Daesha’ opisano iskustvo mučenja

Opisala je kako su ona i ostale jazidske zatvorenice bile zaključane u kući. “Mučili su nas, pokušavali nasilno vjerski preobratiti. Ako bismo odbile, tukli bi nas, vezali lancima na suncu, prisiljavali da pijemo vodu u kojoj su bili mrtvi miševi. Ponekad su prijetili da će nas mučiti strujom”, prepričala je Jinan i dodala kako misli da ovi muškarci nisu ljudi. “Oni misle samo o smrti i ubijanju. Stalno su na drogama. Traže osvetu protiv svih. Kažu da će jednog dana Islamska država vladati cijelim svijetom”.

Jinan u svojoj knjizi opisuje kako je jednom u Mosulu odvedena u “masovnu recepcijsku dvoranu s velikim stupovima… gdje je bilo na desetke žena”. “Borci su kružili oko nas, grubo se smijali i štipali nas za stražnjicu”, piše Jinan u knjizi “Robinja Daesha”, koristeći arapski akronim za ovu džihadističku skupinu.

Prepričava kako se jedan muškarac žalio kako jedna žena ima velike grudi te da on želi Jazidku s plavim očima i blijedom kožom. “Te su navodno najbolje. Spreman sam platiti cijenu”, rekao je muškarac. Na takvim “tržištima robljem” Jinan kaže da su najljepše djevojke uvijek bile rezervirane za bogate klijente iz zaljevskih zemalja. Nakon što je prodana, Jinan je dane provodile u kući s drugim ženama u koje su stalno dolazili muškarci.

Trgovina robljem funkcionira kao pravi biznis

Jinan je uspjela ukrasti ključeve i pobjeći
Jinan je uspjela ukrasti ključeve i pobjeći AFP

Borci ISIS-a došli bi kako bi obavili kupnju u predsoblju gdje su se trgovci ponašali kao posrednici između vlasnika robova i emira koji kao da “pregledava stoku”, kaže Jinan u knjizi, koja je napisana uz pomoć francuskog novinara Thierryja Oberlea. “Razmijenit ću tvoj pištolj za brinetu”, rekao je jedan od trgovaca ljudima. “Ako želite platiti gotovinom, iznos je 150 dolara (133 eura). Možete platiti i u iračkim dinarima”.

Uvjereni da ne priča arapski, Jinanina dva vlasnika slobodno su govorila ispred nje i jedne je večeri čula razgovor koji otkriva u kojoj mjeri trgovina robljem funkcionira kao biznis. “Muškarac ne može kupiti više od tri žene, osim ako je iz Sirije, Turske ili zaljevskih zemalja”, rekao je jedan od njih, Abou Omar. “To je dobro za posao”, odgovorio mu je drugi, Abou Anas. “Saudijski kupac ima troškove prijevoza i hrane koje član Islamske države nema. On ima veću kvotu da bi svoju kupnju učinio profitabilnom. “To je dobar posao: Islamska država povećava svoj profit za podršku mudžahedinima i naša inozemna braća su zadovoljna”.

Jazidke se organiziraju i sudjeluju u borbama

Nakon što je uspjela ukrasti ključeve i pobjeći, Jinan se vratila suprugu i sad živi u jazidskom izbjegličkom kampu u iračkom Kurdistanu. “Ako se vratimo doma, doživjet ćemo novi genocid. Jedino rješenje je da imamo područje za sebe pod međunarodnom zaštitom”, kazala je Jinan za AFP.

Jazidi su ove godine prije otprilike mjesec dana maršem kroz planine obilježili obljetnicu traumatičnog genocida kad je lani ubijeno na tisuće pripadnika jazidskog naroda i kad su brojni Jazidi i Jazidke prodani u seksualno roblje. Međutim, Jazidke su odlučile uzeti oružje u svoje ruke te su sad mobilizirane ideološki i politički unutar Radničke partije Kurdistana (PKK). Žene su napravile povijesni potez 29. srpnja kad su se samoorganizirale i osnovale Žensko vijeće u gradu Shengalu uz obećanje da će “organizacija jazidskih žena biti osveta za sve masakre”.

Jelena Tešija
Telegram autor
639 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program