Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Izdvojili smo najvažnije vijesti iz zemlje, za slučaj da ih tijekom dana baš niste imali vremena pratiti

Nekoliko najvažnijih postizbornih događaja

pregled
Pošalji Podijeli Tweetaj

Zastupnici nacionalnih manjina održali su u srijedu prvi sastanak vezan uz formiranje zajedničkog saborskog kluba. Kažu kako je dogovoreno da će svih osmero manjinskih zastupnika nastupati zajednički.

“Pripremamo platformu mogućeg sporazuma. Odradili smo određeni nacrt, sutra nastavljamo s našim radom, a onda ćemo vidjeti za nastavak suradnje”, kazao je novinarima zastupnik češke manjine Vladimir Bilek. Upitan koje će uvjete za suradnju postaviti manjinski zastupnici, odgovorio je da je riječ o pravima nacionalnih manjina i programskoj platformi. Potvrdio je i da je već bilo kontakata s HDZ-om.

Još jedan kandidat za predsjednika SDP-a

Nakon Tonina Picule i Ranka Ostojića, još jedan SDP-ovac donio je odluku kako će se kandidirati na unutarstranačkim izborima za predsjednika SDP-a.

Riječ je o Domagoju Hajdukoviću, koji je ove izbore bio nositelj liste Narodne Koalicije za četvrtu izbornu jedinicu. Hajduković je inače predsjednik Županijske organizacije SDP-a Osječko-baranjske županije. Član je SDP-a od 2001. godine. bio je u Gradskom vijeću Grada Osijeka 2007. i 2008. godine, te zastupnik SDP-a u Hrvatskom saboru u sedmom sazivu.

Beljak suspendirao Petir (i još sto HSS-ovaca), ona ga napala

Suspendirana HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir u srijedu je od predsjednika HSS-a Kreše Beljaka zatražila da prizna svoju odgovornost za neuspjeh na izborima i da ostavku, dok je Beljak odgovorio da to ne dolazi u obzir, jer je stranka ostvarila bolji rezultat nego na prošlim izborima. Petir je ustvrdila da se njezinom suspenzijom koju je predsjednik HSS-a Krešo Beljak najavio zbog opstrukcije predizborne kampanje – želi onemogućiti njezina kandidatura na unutarstranačkim izborima.

Petir poziva Beljaka da prizna vlastitu odgovornost i odstupi s mjesta predsjednika stranke, povuče najavljene suspenzije te raspiše unutarstranačke izbore na kojima će članstvo HSS-a imati priliku izabrati kojim smjerom želi ići.

Mediji pišu da je HDZ ponudio Mostu samo četiri ministarstva

Nakon jučerašnjih pregovora između Mosta i HDZ-a o uvjetima za sastavljanje saborske većine, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i čelnik Mosta Božo Petrov obratili su se novinarima i izrazili zadovoljstvo tijekom pregovora. No, izgledno je kako Most neće dobiti ono što mu je pripadalo u prošloj vladi, piše Večernji list.

Prema njihovim izvorima, HDZ je spreman Mostu ponuditi četiri ministarstva, a to su dva ministarstva manje nego što ih je Most imao u prošloj vladi. HDZ će tražiti da Ministarstvo gospodarstva pripadne njima, a ne Mostu, dok bi Most mogao dobiti ministarstvo zdravlja i mjesto potpredsjednika Vlade. Na pitanje novinara hoće li Most odustati od svojih sedam jamstava, Petrov je danas rekao da su oni bili transparentni i korektni prema svima, pa ne vidi razloga da dođe do odustajanja. Nije, međutim jasno odustaje li Most od roka od 30 dana.

Pročitaj i ovo
Podijeli 0 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani