Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Izgleda da je rektor stao iza dekana kojeg Filozofski pokušava maknuti, suspendirali su Studentski zbor

Poništeni su izbori za Studentski zbor održani prije 583 dana

17.04.2016., Zagreb - Promocija 330 doktora znanosti odrzana je u zagrebackom HNK nakon sto je povorka krenula od Sveucilista. Rektor Zagrebackog sveucilista Damir Boras. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Pošalji Podijeli Tweetaj

Senat Sveučilišta u Zagrebu jučer je jednoglasno, na prijedlog rektora Borasa, suspendirao Studentski zbor Filozofskog fakulteta. Odnosno, kako je prvi objavio portal Srednja.hr, tom odlukom poništavaju se izbori za Studentski zbor koji su održani u ožujku 2015. godine. Danas su, dakle, poništeni izbori provedeni prije 538 dana.

Sljedeći redovni izbori trebali su se održati u ožujku 2017., no jasno je kako će morati biti raspisani prijevremeni. Kada točno, odlučit će rektor Boras. U obrazloženju stoji kako postupak izbora tog tijela nije proveden u skladu sa Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima te statutom Filozofskog.

Što se zapravo dogodilo?

Nakon što je započeo postupak za njegovo razrješenje, dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić zatražio je od nadležnog Ministarstva upravni nadzor. Uskoro je obaviješten kako Fakultetsko vijeće doista, kako je prijavio, nije konstituirano prema pravilima, budući da studentski predstavnici čine 14,6, a 15 posto koliko je propisano zakonom.

Neobično je, međutim, da je dekan na tu nepravilnost ukazao prije tri mjeseca, a Vijeće je djelovalo, dakle i donosilo određene odluke tijekom cijele akademske godine 2015/2016.

Sukob između dekana i fakultetskih tijela započeo je, inače, nakon što je sporazum o suradnji Filozofskog i Katoličko bogoslovnog fakulteta odbilo više od 50 posto studenata. Toj se dekanovoj inicijativi s vremenom počelo suprotstavljati i sve više članova Fakultetskog vijeća. Do kulminacije je došlo u lipnju, nakon što je dekan napustio sjednicu Vijeća na kojoj se trebalo glasati o njegovom razrješenju.

Pokretanje postupka razrješenja je nelegalno

Tada je donesena odluka kako će na sljedećoj sjednici Vijeća, u rujnu, jedina točka dnevnog reda biti dekanovo razrješenje. Međutim, kako je naknadno ustanovljeno da je u Vijeću nedostajalo tih 0,4 posto do potrebne kvote studentskih predstavnika u Vijeću, odluka o pokretanju postupka razrješenja dekana, donesena 16. lipnja, proglašenja je nelegalnom.

Kako kontekstualizira Marko Matijević s portala srednja.hr, novi razvoj priče produbit će problematične odnose na Filozofskom, a sve to pred redovnu sjednicu Fakultetskog vijeća koja se treba održati sljedeći tjedan.

U dolazećim danima pravne službe moraju objasniti jesu li sve odluke Vijeća u aktualnoj akademskoj godini nevažeće, može li se uopće održati Vijeće bez prisustva studenata, a rektor Boras bi po hitnom postupku trebao zatražiti očitovanje od svih sastavnica Sveučilišta čine li studenti 15 posto njihovih Fakultetskih vijeća.

Podijeli 482 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani