Izbori u Kanadi: Justin Trudeau ostaje premijer, ali gubi većinu

Liberalni čelnik već bi danas mogao početi razgovore s manjim strankama radi formiranja koalicije

ZADNJA IZMJENA: lis 22, 2019
Foto: Profimedia, TEMP Rex Features

Kanadski liberali Justina Trudeaua odnijeli pobjedu na parlamentarnim izborima, ali će premijer na odlasku voditi manjinsku vladu, pokazuju do sada prebrojeni glasovi na kanadskim parlamentarnim izborima. Prema posljednjim podacima, Liberali su osvojili 156 zastupničkih mjesta, poprilično manje od 170 koliko im je potrebno da sami sastave vladu. Najveća oporbena stranka, konzervativci, trebali bi dobiti 122 mjesta u parlamentu, znatno više od 95 koliko su imali u prethodnom mandatu, javlja BBC.

Kanadske mreže nisu predvidjele razmjere pobjede Justina Trudeaua (47) u utrci s konzervativcima Andrewa Scheera (40). Po zadnjim anketama te su dvije stranke bile izjednačene. Čini se da je Trudeau osvojio drugi mandat unatoč mnogim skandalima koji su obilježili njegovu četverogodišnju vladavinu. No iz ovih izbora izlazi oslabljen i morat će zatražiti potporu neke manje stranke u Zastupničkom domu kako bi mogao ostati na vlasti. U trenutku raspuštanja sadašnjeg doma liberali su imali apsolutnu većinu glasova, 177 od 338.

Danas bi mogli početi pregovori o koaliciji

Tako bi liberalni čelnik već u utorak mogao početi razgovore s manjim strankama radi formiranja koalicije. Trudeau bi mogao koalirati s Novom demokratskom strankom (NPD, ljevica) Jagmeeta Singha, jednom od otkrića ovih izbora ili s Kvebečkim blokom, strankom pristaša neovisnosti koju vodi drugo otkriće ovih izbora Yves-Francois Blanchet.

Ta stranka ima kandidate samo u “Lijepoj pokrajini”, ali ona sama ima gotovo četvrtinu zastupnika u Ottawi (78) i Blok je ondje bacao klipove pod noge liberala. Još se ne zna kolika je bila izlaznost na izborima. Oko 4,7 milijuna birača glasovalo je prijevremeno, od petka do ponedjeljka prošlog tjedna, što je znatan porast u odnosu na 2015.

Liberalni čelnik završava svoj mandat oslabljen zbog nekoliko skandala. Popularnost mu je pala nakon otkrića da se politika upletala u sudski postupak a objavljivanje fotografija na kojima se maskirao u crnca (“blackface”) u jeku izborne kampanje narušilo mu je ugled.

U kampanji isticao svoja postignuća

Tijekom čitave kampanje isticao je svoja postignuća: čvrsto gospodarstvo, legalizaciju marihuane, uvođenje poreza na ugljikov dioksid, prihvat desetaka tisuća sirijskih izbjeglica te potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini s Europom, Sjedinjenim Državama i Meksikom.

Njegov protukandidat Scheer obećavao je povratak proračunskoj ravnoteži i smanjenje poreza, s jednostavnim ciljem: vratiti novac u džepove Kanađana. Konzervativac koji se zauzima za katoličke vrijednosti pokušao si je popraviti ugled koji je narušio redovitim napadima na Trudeaua.

Kanadski izborni sustav predviđa da premijer na odlasku može ostati na dužnosti čak i ako njegova stranka ne osvoji većinu mjesta u parlamentu, sve dok ima većinu tijekom glasovanja o povjerenju u Zastupničkom domu.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program