Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Iz Europske komisije kažu da podupiru arbitražu (ali su otvoreni i za druga rješenja)

Komisija je u početku tvrdila da ne vidi "održive alternative arbitražnom procesu"

Pošalji Podijeli Tweetaj

Europska komisija i dalje podržava arbitražu, ali je otvorena i za drugo održivo bilateralno rješenje ako se o tome dogovore Hrvatska i Slovenija, rečeno je u srijedu u Bruxellesu.

Bilateralno rješenje

“Europska komisija podupire arbitražni postupak koji je u interesu pravne sigurnosti za obje strane i u interesu glatke i učinkovite primjene zakonodavstva EU-a. Mi smo naravno spremni podržati i neko drugo održivo bilateralno rješenje, ako se o tome dogovore dvije strane, koje bi vodilo u pravcu pravne sigurnosti glede definitivog rješavanja graničnog spora”, rečeno je Hini u uredu za odnose s javnošću Europske komisije.

U utorak su o tom pitanju razgovorali potpredsjednik Komisije Frans Timmermans i hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Nakon toga sastanka u Komisiji su rekli kako “potvrđuju potrebu da se pronađe rješenje za spor” i da “podupiru i potiču dijalog između dviju strana kako bi se pronašlo zajedničko rješenje”. Pri tome nisu uopće spominjali arbitražu.

Afera oko lobiranja kod sudaca

Hrvatska se povukla iz arbitražnog postupka nakon što je u srpnju izbila afera koja je pokazala da su slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenska zastupnica pred Arbitražnim sudom Simona Drenik lobirali kod ostalih članova suda kako bi donijeli presudu u slovensku korist.

Hrvatsko je stajalište da je arbitražni postupak nepovratno kompromitiran u tolikoj mjeri da Arbitražni sud u tom sporu više nije sposoban nepristrano odlučiti te da je nastavak arbitražnog postupka nemoguć i neodrživ.

Komisija je u početku tvrdila da ne vidi “održive alternative arbitražnom procesu”.

Podijeli 0 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani