Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

ISIS ima novo oružje, tvrdi da će njime sigurno uništiti američki dolar

Cilj stvaranja nove valute je nanošenje štete gospodarstvu SAD-a

zlatnik
Pošalji Podijeli Tweetaj

Militanti Islamske države u podužem propagandnom videu objavljenom u subotu tvrde kako trenutno kuju vlastite zlatnike i druge valute. Snimka pod naslovom “Uspon Khilafaha i povratak zlatnog dinara” ima engleskog pripovjedača koji objašnjava da će valuta ISIS-a biti sastavljena od zlatnih, srebrnih i brončanih novčića. Pripovjedač zlato naziva “jedinim pravim mjerilom bogatstva”, prenosi Vice.

U video koji traje gotovo sat vremena, pripovjedač objašnjava kako je cilj stvaranja nove valute jačanje samoproglašenog kalifata i nanošenje štete gospodarstvu SAD-a. Kaže kako će nova valuta nanijeti “drugi udarac” SAD-u i njegovom “kapitalističkom financijskom sustavu porobljavanja” nakon napada 11. rujna.

ISIS-ov novac trebao bi uništiti dolar

Govoreći o američkom tržištu obveznica i odnosu s prodajom nafte, pripovjedač taj sustav naziva “Ahilovom petom” američkog gospodarstva, koja će kad zakaže značiti smrt ekonomije i baciti SAD, simbol nepravde i tiranije, na koljena.

Novi ISIS-ov novac navodno će biti iskovan od plemenitih metala koji su “napravljeni prema mjerama bogatstva koje je Alah stvorio”. Pripovjedač tvrdi da će ISIS-ova valuta “izvesti udar na financijsku sferu”, što će u potpunosti uništiti “lažni dolar”.

Vjerojatno neće imati utjecaj na globalnu ekonomiju

Na kraju snimke pojavljuje se borac ISIS-a koji pokazuje novčiće ljudima po prvi put. Video također sadrži kolaž slika Federalnih rezervi, Georgea W. Busha, napada na blizance 11. rujna, Osame bin Ladena, Abu Bakra al-Baghdadija te boraca ISIS-a kako jašu kroz pustinju s crnim zastavama. Islamska država prvi je put navijestila da će iskovati vlastitu valutu u studenom prošle godine u pokušaju da umaknu “sotonskom globalnom ekonomskom sustavu temeljenom na lihvarenju”.

Stručnjaci su već ranije ustanovili da će ISIS, ukoliko želi stvoriti funkcionalnu državu, morati na kraju prije odustati od pukog osvajanja novih teritorija i ponuditi usluge narodu. Anthony Cordesman iz Centra za strateške i međunarodne studije rekao je u studenom da je ISIS već poduzeo korake za promjenu obrazovnog i pravosudnog sustava na područjima koja je zauzeo. Financijski stručnjaci kažu da je malo vjerojatno da bi ISIS-ov novac mogao utjecati na globalne financije.

Pročitaj i ovo     
Podijeli 40 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani