Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Incidenti u Siriji unatoč primirju, oporba tvrdi da vladine snage i dalje bez milosti bombardiraju većinu njihovih položaja

Ruski ministar Rjabkov založio se da Sirija postane savezna država

A picture taken on February 27, 2016 in Akcakale in Sanliurfa province shows smoke rising from the neightbourhood of Syrian city Tel Abyad during clashes between Islamic State Group and People's Protection Units (YPG).
ussian Foreign Minister Sergei Lavrov and US Secretary of State John Kerry "hailed" the ceasefire in Syria and discussed ways of supporting it through cooperation between their militaries, Russia's foreign ministry said on February 27, 2016. / AFP / STR
Pošalji Podijeli Tweetaj

Sirija bi mogla postati savezna država ako bi taj model funkcionirao u zemlji i odgovarao svim stranama, rekao je danas zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov na brifingu za novinare u Moskvi, dok na terenu traje krhko primirje.

“Ja ne mogu ocijeniti izglede za uspostavu svezne države jer još nije počeo proces koji bi trebao definirati parametre buduće Sirije”, izjavio je Rjabkov. Po njegovim riječima, ako se u rezultatu mirovnih pregovora, za koje se nada da će uskoro biti obnovljeni, utvrdi da stranama u Siriji “taj model odgovara i da će on zajamčiti očuvanje jedinstvene, neovisne i suverene Sirije, tko se može tome protiviti?”.

Također, istaknuo je da je Rusija zabrinuta zbog turskih vojnih priprema uz granicu sa Sirijom te da bi oružana intervencija Ankare nanijela “nepopravljivi udarac” primirju u Siriji. “Nažalost, naši turski kolege još nisu odustali od ideje o prekograničnim udarima.”

Incidenti unatoč primirju

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je danas u Ženevi da se primirje u Siriji uglavnom poštuje, ali velike i regionalne sile istražuju neke incidente. “Prekid neprijateljstava se uglavnom poštuje iako je bilo nekih incidenata”, kazao je on novinarima nakon razgovora sa svojim izaslanikom za Siriju Staffanom de Misturom prije sastanka Međunarodne skupine za potporu Siriji (ISSG).

“Radna skupina i članice ISSG-a sada pokušavaju osigurati da se to ne proširi dalje, kako bi se primirje moglo nastaviti”, dodao je. Jedan sirijski oporbeni dužnosnik rekao je da je krhko primirje suočeno s “potpunim krahom” zbog vladinih napada kojima se krši postignuti sporazum.

Asaad al-Zoubi, čelnik izaslanstva Visokog pregovaračkog odbora na mirovnim pregovorima, kazao je da je primirje propalo prije nego što je stupilo na snagu, izvijestila je televizija Al Arabija al Hadath. “Mi nismo suočeni s kršenjem primirja… mi smo suočeni s potpunim krahom”, ustvrdio je on istaknuvši da “imamo alternative za zaštitu našeg naroda” ako to ne može učiniti međunarodna zajednica.

Kritike upućene međuanrodnoj zajednici

“Smatram da je međunarodna zajednica potpuno neuspješna u svim svojim eksperimentima i da mora poduzeti stvarne, praktične mjere protiv režima”, rekao je Zoubi ne ulazeći u detalje.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da se krhko primirje u Siriji uglavnom poštuje, ali i izrazio zabrinutost zbog povećanja ruskog vojnog angažmana, dok je istodobno Francuska zatražila hitan sastanak radne skupine za Siriju zbog informacija o nastavku zračnih udara.

“Vidjeli smo ohrabrujući razvoj događaja, primirje se uglavnom poštuje, ali ima i izvješća o njegovu kršenju”, rekao je Stoltenberg na presici u Kuvajtu. Dodao je da je potpuna provedba sporazuma o prekidu neprijateljstava, koji je stupio na snagu u petak, najbolji mogući temelj za ostvarivanje mirnog rješenja za krizu u Siriji putem pregovora.

zračni napadi

Francuska je priopćila da ima informacije o novim zračnim napadima na područja koja su pod kontrolom umjerenih pobunjenika i pozvala na održavanje hitnog sastanka radne skupine za Siriju zbog kršenja primirja.

“Sve se to naravno mora provjeriti. Francuska je zatražila da se radna skupina čija je zadaća nadzor provedbe primirja sastane bez odgode”, rekao je premijer Jean-Marc Ayrault na marginama godišnje sjednice Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi.

Podijeli 0 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani