Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Hrvatska bi mogla do kraja ove godine biti kažnjena vraćanjem 200 milijuna eura iz europskih fondova

HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić kritizirala je prošlu Vladu

07.02.2014., Zagreb - Konferencija za medije u sredisnjici HDZ-a zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletic na temu nesposobnosti Vlade da povuce sredstva iz EU fondova. 
Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
Pošalji Podijeli Tweetaj

Prema najavama ministra financija Zdravka Marića Hrvatska bi ove godine trebala iz EU fondova povući čak 78,5 posto više sredstava nego lani. Ipak, na terenu se objava i provedba natječaja odugovlači, veliki je manjak kadrova, sredstva iz socijalnog fonda su nam blokirana na šest mjeseci pa se stoga postavlja pitanje je li ovaj ambiciozni cilj uopće moguće realizirati.

Odgovor na pitanje kako do novca iz EU fondova pokušali su u emisiji Hrvatskoga radija U mreži Prvog dati europarlamentarka Ivana Maletić i pomoćnik sektora za međunarodne poslove HGK Saša Bukovac.

Nužno realizirati plan

“Riječ je o ambicioznom planu koji je ne samo moguće provesti već ga je i nužno realizirati”, rekla je Maletić. “Hrvatska je sa samo 62 posto iskorištenih sredstava uvjerljivo na zadnjem mjestu ljestvice iskoristivosti fondova EU. Za pozitivan iskorak potrebno je učiniti više toga. Iz Europskog parlamenta već smo uputili prijedlog prema Europskoj komisiji da se pojednostave procedure natječaja.

Mali i srednji poduzetnici jednostavno nemaju kapacitete da bi pratili sve ono što birokracija EU zahtijeva”, naglasila je Maletić. Ustvrdila je kako bi se državna administracija trebala osposobiti da postane vodič poduzetnicima, a nužno je, smatra, i uvesti red u katastrima, jer su nesređeni imovinskopravni odnosi isto tako velika prepreka.

Odljev kvalitetnih kadrova

“Pred novom Vladom je veliki posao, osobito zbog velikih podbačaja u iskorištavanju fondova koje je napravila prethodna Vlada. Godine 2015. od 900 milijuna eura povučeno je samo 400. Konstantno se povlačilo puno manje i zbog toga će se na kraju 2016. oduzimati sredstva, prema mojim procjenama oko 200 milijuna eura”, istaknula je Maletić.

“Teško je očekivati rezultate već u prvoj godini”, rekao je Saša Bukovac. “Potrebne su istinske promjene jer sve traje pretjerano dugo. Država bi trebala definirati kratkoročne i dugoročne ciljeve po pitanju EU fondova, a osobita pažnja bi se trebala posvetiti kapitalnim ciljevima. Pažnja se mora obratiti i na nedostatak stručnog kadra jer previše ljudi nakon što u državnoj službi stekne potrebna znanja odlazi u privatni sektor”, istaknuo je Bukovac.

Podijeli 3 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani