Hoće li HDZ-ov i SDP-ov gradonačelnik ostati u istražnom zatvoru dok napokon ne podnesu ostavke?

Županijski sud u Zagrebu odbio im je žalbe, a danas je novo ročište

ZADNJA IZMJENA: lis 16, 2020
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Županijski sud u Zagrebu u petak će ponovno odlučivati o istražnom zatvoru protiv osumnjičenih u aferi Janaf. USKOK traži da ih se još zadrži u Remetincu. Vjeruju da postoji opasnost da bi Dragan Kovačević, bivši šef Janafa mogao ometati istragu.

Za dvojicu osumnjičenih gradonačelnika HDZ-ovog Dražena Barišića iz Velike Gorice i SDP-ovog Vinka Grgića iz Nove Gradiške sumnja se da bi mogli ponoviti kaznena djela koja su im stavljena na teret.

Svi su pod istragom jer su navodno na javnim natječajima pogodovali ivanićgradskom poduzetniku Kreši Peteku i njegovoj firmi Elektrocentar Petek. I o Petekovom zadržavanju u Remetincu u petak bi trebala biti donijeta nova odluka.

Grgić najavio ostavku, Barišić nije

Uoči današnjeg ročišta zanimljivo je prisjetiti se da je odvjetnik gradonačelnika Grgića još prije mjesec dana najavio da je njegov klijent spreman dati ostavku i otići s čelnog mjesta grada. To se, međutim, još nije dogodilo pa mu je prije par dana odbijena žalba kojom je tražio ukidanje istražnog zatvora.

Najava ostavke sudskom vijeću nije bila dovoljna garancija da će Grgić doista otići kako više ne bi mogao ponoviti kriminalna djela za koja ga se sumnjiči.

Žalba je odbijena i gradonačelniku Draženu Barišiću. Ni on, ni nakon što se već mjesec dana nalazi u istražnom zatvoru, nije odlučio otići s čela grada Velike Gorice. Iz krugova njemu bliskih osoba doznajemo kako će o tome razmišljati ‘kad za to dođe vrijeme’. To bi moglo biti već u petak ako sud odluči produžiti mu istražni zatvor i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Do kada će ostati u istražnom zatvoru?

USKOK drži da još uvijek postoji doista velika opasnost da bi oba političara, ukoliko se vrate na gradonačelničke funkcije, mogli ponoviti malverzacije za kakve su trenutno osumnjičeni. Ako dakle ostanu na funkcijama u Remetincu osta će puno dulje.

Druga osnova za istražni zatvor, opasnost utjecaja na svjedoke, neće više egzistirati nakon što svjedoci u nastavku istrage budu ispitani.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2060 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program