Urnebesna HDZ-ova borba protiv korupcije. Dožupan hrabro prokazuje protivnike da su nezakonito kupili teglu senfa

Ukupan račun iznosio je 344,63 kune, a kupovale su se stvari za druženje roditelja djece iz vrtića

ZADNJA IZMJENA: sij 22, 2020

Član Nacionalnog odbora Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, koji je i tamošnji dožupan, želeći pokazati iznimnu osjetljivost prema kriminalu i nultu stopu tolerancije prema korupciji, žestoko se obrušio na vodstvo Općine Kalinovac. U lokalnom Podravskom listu, u broju od ponedjeljka 2. prosinca 2019., Sobota je izjavio: ”Odgovorno tvrdim da se sa žiro računa dječjeg vrtića plaćao i špeceraj za privatne potrebe aktualnih općinskih čelnika”.

Upravo ta njegova rečenica iz podužeg teksta u kojem je govorio i kako HDZ-ova oporba u Općini Kalinovac proziva tamošnju vlast za nerad i nesposobnost, osvanula je i na naslovnici kao glavna priča tamošnjeg tjednika. ”Zamjenik župana Darko Sobota tvrdi: Na račun vrtića općinski čelnik kupovao si je špeceraj za doma”.

Na računu je uz teglice i oprema za partije

Telegram je u posjedu spornog računa kojeg je Sloga Podravska trgovina d.o.o. iz Đurđevca izdala 30. lipnja prošle godine i dostavila na adresu Dječjeg Vrtića Bubamara iz Kalinovca, u stopostotnom vlasništvu Općine Kalinovac. Taj račun, kojim je, kako ”odgovorno tvrdi” čelni čovjek HDZ-a Koprivničko-križevačke županije, Darko Sobota, plaćen špeceraj za privatne potrebe čelnika Općine Kalinovac, iznosi 344,63 kune.

Dvije najveće pojedinačne stavke u specifikaciji računa su tegla senfa estragon od 700 grama (17,19 kuna) i tegla ajvara od 690 grama (19,99 kuna). Ostale stavke na računu čine plastični tanjuri, čaše, noževi i viljuške, te ukupno 12 dvolitrenih pakiranja soka od naranče i jabuke i šest boca mineralne vode. Račun je uz ravnateljicu Dječjeg vrtića Bubamara, Tanja Patačko, supotpisao i zamjenik općinskog načelnika Kalinovca, Danijel Moslavac.

Stvari su kupljene za druženje roditelja na kraju vrtićke godine?

Upravo će Moslavac, 28. prosinca prošle godine Općinskom sudu u Koprivnici podnijeti tužbu za klevetu protiv Darka Sobote, dožupana i čelnika HDZ-a Koprivničko-križevačke županije. Ona tegla ajvara i senfa, plastični pribor za jelo i sokovi, nije naime, kako je to ”odgovorno tvrdio” Sobota bila namijenjena ”za privatne potrebe aktualnih općinskih čelnika”, već za druženje roditelja čija djeca pohađaju vrtić, s tetama, kuharicama i osobljem Bubamare, na završetku vrtićke godine.

“Na lokalnim izborima 2017., nakon 20 godina vladavine HDZ-a, pobijedili smo kandidata te stranke, Luku Dugaliju. Ne mogu nam to oprostiti pa sada izmišljaju kojekakve optužbe na naš račun kako bi nas u javnosti prikazali kao kriminalce”, kaže Danijel Moslavac za Telegram. Pobjeda grupe birača na posljednjim lokalnim izborima, na čijem je čelu bio sadašnji načelnik Općine Kalinovac, Danijel Zvonar, u jednoj od HDZ-ovih utvrda u toj županiji, nije bila laka. Pobijedili su više nego tijesno, u drugom izbornom krugu, sa samo tri glasa razlike.

Župan se ne miri time da u njegovom rodnom mjestu HDZ nije na vlasti

Aktualni koprivničko-križevački dožupan Sobota niz godina bio je čelnik Općine Kalinovac: od 1997. do 2003. godine obnašao je dužnost predsjednika Općinskog vijeća, a od 2003. do 2009. bio je općinski načelnik. Živi u Kalinovcu i kako kažu naši sugovornici u tom mjestašcu s oko 1400 stanovnika, teško se miri s činjenicom da je u rodnom selu gdje i danas živi, na vlasti netko drugi osim HDZ-a.

“Moja izjava o tome da čelnici Kalinovica na račun tamošnjeg vrtića kupuju špeceraj za osobne potrebe krivo je interpretirana “, kaže za Telegram predsjednik koprivničkog HDZ-a i dožupan, Darko Sobota, a na upit je li demantirao izjavu objavljenu u Podravskom listu, odgovara kako nije. Veli da u rukama nije imao sporni račun i da ne zna o kojem se iznosu radi, niti koje su namirnice (špeceraj) kupljene, te dodaje kako to zapravo uopće i nije važno i da je glavna priča nesposobnost aktualne vlasti u Kalinovcu da vodi tu općinu.

Osam milijuna kuna za dvoranu škole sa stotinu djece

Za vrijeme HDZ-ove vlasti u Kalinovcu je 2013. godine počela izgradnja megalomanskog projekta, sportske dvorane uz školu koju pohađa stotinjak učenika. U dvoranu je ulupano više do osam milijuna kuna, ali već nekoliko godina stoji nedovršena, jer za završetak gradnje nema novca. Dvoranu se počelo graditi bez osiguranog novca pa se Općina 2014., na 10 godina, bankovno zadužila za četiri milijuna kuna. Samo u prošloj 2019. vraćeno je 534.942 kune, što predstavlja ogroman teret za tu malu općinu.

No, to nije jedini kredit koji je HDZ-ova vlast ostavila sadašnjim čelnicima Općine Kalinovac: to su i zaduženja za pročišćavanje otpadnih voda (3,5 milijuna kuna), izgradnju vodoopskrbne mreže (2,5 milijuna kuna), uređenje nogostupa (500.000 kuna), te izgradnju kapitalnih objekata (4,5 milijuna kuna), tako da je ukupni iznos plaćen za spomenute kredite u prošloj 2019. godini, iznosio čak 1,515.627 kuna.

Za općinu čiji je izvodni proračun oko 6,8 milijuna kuna to je ogroman teret kojeg je aktualnoj vlasti ostavio HDZ. Zaduženost općine u odnosu na njene izvorne prihode, 2017. godine, kada je ondje HDZ izgubio vlast, bila je čak 43 posto.

Dvorana nije sporna, ali ajvar i senf jesu

Megalomanska dvorana za koju nitko ne zna kada će biti u funkciji, jer se sadašnja općinska vlast ne želi dodatno zaduživati – a prema procjenama trebalo bi još oko sedam milijuna kuna! – građena je tako da zadovolji stroge uvjete Svjetske rukometne federacije, što znači da su predviđeni prostori za doping kontrole, teretanu i tribinu za 500 sjedećih mjesta. I to u Kalinovcu, mjestu koje ima tek oko 1.400 stanovnika.

No, sada upravo čelnik županijskog HDZ-a, Darko Sobota, optužuje općinsko vodstvo Kalinovca za rastrošnost jer je, eto, potrošilo 344,63 kune, za teglu senfa i ajvara, sokove i plastični pribor za jelo, ”odgovorno tvrdeći” kako je taj iznos potrošen za ”špeceraj za privatne potrebe aktualnih općinskih čelnika”.

Drago Hedl
Istraživački novinar
529 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program