Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Gruevski je dobio mandat za sastavljanje Vlade, a mi donosimo mali pregled makedonske krize

Bojkot parlamenta, masovno prisluškivanje i veliki prosvjedi...

Pošalji Podijeli Tweetaj

Bivšem dugogodišnjem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom danas je povjeren mandat za sastavljanje nove Vlade. Njegov VMRO DPMNE na izborima je dobio 51 mandat ispred SDSM-a koji je osvojio 49 mandata. Gruevskom će za sastavljanje vlade trebati najmanje 61 mandat u parlamentu koji u ovom sazivu broji 120 zastupnika.

Kako bi formirao vladajuću većinu, Gruevski će morati koalirati sa strankama albanske nacionalne manjine. U prošlim sazivima Gruevski je Vladu formirao sa DUI-em, koji je sada osvojio 10 mandata. Besa ima 5, Demokratska stranka Albanaca (DPA) 2 i Alijansa Albanaca 3 mandata. Prije nekoliko dana DUI, Besa i Alijansa za Albance usvojili su zajedničku platformu kao osnovu za pregovore o sastavljanju Vlade.

Donosimo vam mali pregled makedonske krize.

1. Oporba optužuje vlast za izbornu krađu

Nakon pobjede VMRO-DPMNE na izborima u travnju 2014., oporbeni SDSM najavio je kako će bojkotirati parlament kao prosvjed protiv onog što su smatrali manipulacijom na izborima. Nisu prihvatili 34 mjesta u parlamentu koliko su tada osvojili i kazali su kako ne priznaju rezultate parlamentarnih ni predsjedničkih “kriminalnih izbora” te su zatražili formiranje tehničke vlade.

2. Snimke koje terete vladajuće za korupciju, masovno prisluškivanje…

U prvoj polovici 2015. oporbeni lider i čelnik SDSM-a Zoran Zaev počeo je objavljivati snimke razgovora i ostalu komunikaciju između vladajućih. Te su ih snimke ozbiljno teretile za korupciju, masovno prisluškivanje, zataškavanje ubojstava i slično.

3. Kreću masovni prosvjedi

Masovni prosvjedi protiv premijera Nikole Gruevskog i njegove Vlade kreću nakon objave “bombi”, kako je Zaev nazivao svoje objave. Na najvećem prosvjedu u Skoplju okupilo se više desetaka tisuća ljudi. Dan nakon toga, u Skoplju je održan kontraprosvjed premijerovih pristaša na kojem se također okupilo više desetaka tisuća ljudi.

4. Gruevski pristao na izbore, Zaev predaje transkripte

Tadašnji europski povjerenik Johannes Hahn objavio je početkom lipnja 2015. kako će se makedonski izbori održati prije kraja travnja 2016. Kao dio ovog dogovora, Zaev se u zamjenu za prijevremene izbore obvezao okončati bojkot parlamenta i zamrznuti daljnje objavljivanje audiosnimki, kao i predati te snimke pravosuđu.

5. Dogovor iz Pržina

Početkom srpnja 2015. uz posredovanje SAD-a i EU lideri četiri tada najveće makedonske stranke VMRO-DPMNE, SDSM, DUI i DPA postigli su Dogovor o izlasku iz krize. Izbori su se prema ovom dogovoru trebali održati 24. travnja, a prije toga se trebao usuglasiti zakon o izborima, pročistiti birački popisi, izglasati članovi Državne izborne komisije. Kao dio dogovora u Pržinu formirano je i Specijalno tužiteljstvo koje je trebalo ispitati masovno prisluškivanje koje su provodile vlade Nikole Gruevskog.

6. Gruevski podnio ostavku

Makedonski premijer u siječnju 2016. godine podnio je ostavku prema dogovoru s Europskom unijom. Na mjestu premijera zamijenio ga je Emil Dimitriev, glavni tajnik vladajuće stranke VMRO-DPMNE.

7. Dva puta otkazani izbori u 2016.

Izbori su se prvo trebali održati 24. travnja, a onda su pomaknuti na 5. lipnja. Oba su puta izbori otkazani. Oporba je tada tvrdila da se nisu stekli uvjeti za provođenje izbora, a sudjelovanje je najavila samo jedna stranka, VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog

8. Tijesna pobjeda Gruevskog na izborima u prosincu

Na izborima održanim u prosincu 2016. stranka Nikole Gruevskog osvojila je dva mandata više od socijaldemokrata Zorana Zaeva – 51 prema 49 mandata. Gruevski je danas dobio mandat za sastavljanje Vlade, a kako bi je zaista i sastavio trebat će mu podrška stranaka albanske manjine. Najavio je kako će pokušati formirati Vladu, ali ne pod svaku cijenu. Predložit će DUI-u da formiraju većinu u parlamentu.

Pročitaj i ovo   
Podijeli 1 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani