Gradonačelnik Županje htio je graditi bazen za 20 mil. kn, ali dva HDZ-ovca nisu ga podržala. Izbacio ih je iz stranke

Drago Hedl donosi priču o pobuni u HDZ-ovoj utvrdi u Slavoniji

ZADNJA IZMJENA: ruj 10, 2020

Gradnja bazenâ u Županji dvojicu vijećnika HDZ-a koštala je članstva u stranci. Radi se o bazenima koji su trebali biti otvoreni u ljeto ove godine, a sada, mada radovi još nisu ni počeli, gradonačelnik i bivši saborski zastupnik u dva mandata, Davor Miličević (HDZ), najavljuje da će se Županjci u njima kupati u ljeto 2021. Prošloga tjedna iz stranke su izbačeni Petar Buljević i Anto Juko, obojica članovi Gradskog odbora HDZ-a. Juko je i jedan od osnivača HDZ-a u Županji.

I Buljević i Juko iz stranke su ekspresno izbačeni jer na sjednici Gradskog vijeća 13. kolovoza nisu htjeli podići ruku za dvojbeni prijedlog gradonačelnika Miličevića. On je od vijećnika tražio suglasnost da Grad Županja prošle godine osnovanoj gradskoj tvrtki Bazeni Županja jamči za kredit od 20-ak milijuna kuna. Ta je tvrtka, pak, trebala biti investitor ”bazenskog kompleksa s popratnim sadržajima koji će se prostirati na 15.000 metara četvornih i protezati uz savski nasip”, kako to gradonačelnik Miličević u zanosu voli govoriti.

”Neposluh” dvojice članova stranke, kako je protivljenje zaduživanju grada za ogroman kredit kojeg tvrtka Bazeni Županja sigurno ne bi mogla vraćati, doživio Davor Miličević, težak je udarac za tog do jučer neprikosnovenog i svemoćnog lokalnog stranačkog šefa. HDZ je u Županji na taj način izgubio vlast i većinu u Gradskom vijeću. S Buljevićem i Jukom, prije nego što su, odlukom Miličevića (koji je ujedno i predsjednik Gradskog obora HDZ-a), izbačeni iz stranke, imao je 9 od 17 vijećnika. Sada Miličević može računati na samo 7 glasova, nedovoljnih za podršku bilo kojem prijedlogu.

Puč mu dolazi u najnezgodnijem mogućem trenutku

Miličeviću ”puč” u Gradskom vijeću dolazi u najnezgodnijem mogućem trenutku. Lokalni izbori bit će za manje od godinu dana, a on je otvorenje bazena smatrao jednim od džokera za ponovno osvajanje vlasti i zadržavanje gradonačelničke funkcije na kojoj se nalazi od 2009. Ovako, bit će malo toga što će svojim sugrađanima pred izbore moći podastrijeti kao rezultat njegova trećeg mandata.

Koliko su, odbivši podići ruku za gradonačelnikov prijedlog, Buljević i Juko bili u pravu najbolje svjedoči podatak da su tvrtku Bazeni Županja, osnovanu 18. studenoga prošle godine, već napustila dvojica direktora, iako izgradnja i poslovi na ostvarenju Miličevićevog izbornog aduta još nisu ni počeli. Marko Adžamić postavljen je za direktora tvrtke Bazeni Županja, kada je i osnovana, 18. studenoga 2019., no na toj je dužnosti bio do 16. travnja ove godine, kada je dao ostavku.

Njegov nasljednik Rudi Štekl, dužnost direktora preuzeo je 16. srpnja ove godine, ali je u roku od samo dva tjedna i on dao ostavku. Razlozi njihovog odlaska, pričalo se po Županji, bili su netransparentnost i ”preskakanje koraka”, u čemu ni jedan ni drugi nisu htjeli sudjelovati. Miličević je inzistirao da radovi počnu bez preciznog troškovnika i govorio kako će izgradnja bazena koštati od 15 do 17 milijuna kuna, plus trošak izgradnje pristupne ceste.

Izbačeni su iz HDZ-a jer, kao, nisu poštovali stranačku stegu

Buljević i Juko zalagali su se da se pričeka pola godine kada bi se 2021. otvorila ”europska koverta” i kada bi Grad Županja imao priliku natjecati se za sredstva iz EU fondova, pa bazene najvećim dijelom graditi europskim novcem. Tražili su da se o tome raspravi na gradskom odboru HDZ-a, no Miličević je to odbio. Žurilo mu se kako bi sljedeće godine pred izbore mogao prstom upirati na bazene i pripisivati si zasluge za njihovu izgradnju.

Miličević, kažu naši izvori u Županji, zna da u Gradskom odboru nema većinu pa nije želio da stranka o tome zauzme stav. No, nakon što su, prije sjednice Gradskog vijeća, Buljević i Juko najavili kako neće podržati gradnju bazena, Miličević je javno zaprijetio statutarnim mjerama i raspuštanjem Gradskog obora stranke. Kad su glasovali protiv njegovog prijedloga, izbačeni su iz stranke, jer, prema tvrdnjama Miličevića, nisu poštovali stranačku stegu.

Žalili su se drugostupanjskom stranačkom tijelu i čekaju odluku

No, Buljević i Juko tvrde kako stranka uopće nije imala stav o izgradnji bazena, jer Gradski odbor nije sazvan od veljače, pa nisu ni mogli kršiti stegu, jer nikakva odluka lokalnog HDZ-a o tome nije postojala.

Zanimljivo je, međutim, kako se u rujnu 2015. ponio sam Miličević, kada je bio HDZ-ov zastupnik u Hrvatskom saboru. Tada je u saborskom Odboru za zakonodavstvo, na koji HDZ-ovi zastupnici nisu došli, glasovao za Zakon o kreditnim institucijama kojima se tražilo rješenje za problem dužnika kredita u švicarskim francima, mada se HDZ protivio predloženom rješenju krize sa ”švicarcima”. Miličević je tada Večernjem listu rekao kako se ne boji sankcija jer je HDZ demokratska stranka i ne kažnjava one koji glasuju u skladu sa svojim uvjerenjima.

Buljević i Juko nisu željeli komentirati izbacivanje iz stranke, samo kažu kako je to urađeno po načelu ”kadija te tuži, kadija ti sudi”. Buljević dodaje da je stegovni postupak proveden nestatutarno, a obojica su se žalila drugostupanjskom stranačkom tijelu i čekaju odluku. Buljević je potvrdio sve informacije do kojih je došao Telegram.

Drago Hedl
Istraživački novinar
509 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program