EU i SAD imaju novi sporazum o razmjeni podataka i nadaju se da će ih štititi od zlouporaba tajnih službi

Sporazum o zaštiti privatnosti u međusobnoj razmjeni podataka

ZADNJA IZMJENA: velj. 29, 2016
Foto: AFP/AFP

Europska komisija objavila je danas i službeni tekst sporazuma o zaštiti privatnosti u razmjeni podataka između EU i SAD.

Riječ je o sporazumu na kojem se radilo od 2013. godine nakon što je izbio skandal s masovnim tajnim prikupljanjem podataka od strane američkih tajnih službi.

Temelj ovog sporazuma, uz političke smjernice predsjednika Junckera, te pravila o zaštiti podataka u EU, koja se odnose na sve kompanije što pružaju usluge na europskom tržištu, je i dogovoren “Sigurnosni kišobran” za prekooceansku razmjenu podataka potrebnih za vođenje kaznenog postupka.

Pisane američke garancije

Danas su objavljena detaljna pravila što ih kompanije koje dostavljaju podatke moraju poštivati, kao i pisane obveze američkih vlasti. One predviđaju mehanizme koji će zaštititi mogućnost objave tih podataka i njihovu dostupnost javnim službama.

“Sada ovaj zaštitni mehanizam između SAD i EU pretvaramo u realnost. Obje strane rade na tome da se osobni podaci građana potpuno zaštite, te da pokažemo kako smo maksimalno spremni za digitalno doba. Nastavit ćemo maksimalno jačati naše kapacitete kako bismo vratili povjerenje u internetski svijet”, rekao je u povodu objave ovog dokumenta potpredsjednik komisije Andrus Ansip.

Obnova povjerenja u razmjenu podataka

Povjerenica za pravosuđe, potrošače i jednakost spolova Vera Jourova potvrdila je kako će po prvi puta EU dobiti pisane garancije iz SAD o svim ograničenjima i zaštitnim mehanizmima za pristup podacima od strane tijela javne vlasti i sigurnosnih agencija.

Predsjednik Barack Obama prije nekoliko dana potpisao je zakon koji garantira građanima EU pravo da ustraju na zaštiti svojih podataka čak i na američkim sudovima, a povjerenica Jurova smatra kako će sve to omogućiti obnovu povjerenja u prekooceansku razmjenu podataka.

Posljedica je to zahtjeva što ih je postavio Europski sud u svojoj presudi od 6. listopada 2015. godine kojom je prvotna “Sigurna luka” ocjenjena nedostatnom. Riječ je o poznatom slučaju što ga je pokrenuo mladić iz Austrije protiv Facebooka, zbog sumnji da se podaci korisnika društvene mreže dostavljaju američkim špijunskim agencijama. Srušio je tako sporazum što je na snazi bio od 2000. godine.

Usvajanje sporazuma tek slijedi

Novi sporazum zato nalaže tvrtkama u SAD da bolje štite osobne podatke Europljana, dok se od američke komisije za trgovinu zahtjeva učinkovitiji monitoring, ukoliko je potrebno i u suradnji s europskim agencijama za zaštitu osobnih podataka.

Novi sporazum traži od SAD i da se obvežu da će svojim tijelima omogućiti pristup ovim podacima pod jasnim uvjetima, uz dostatne ograde, te propisani nadzor. Time se pokušava spriječiti masovni pristup podacima.

Europljani će pak moći zatražiti istragu ili uložiti prigovore novom, upravo za to postavljenom Ombudsmanu.

Usvajanje ovog sporazuma očekuje se nakon rasprave u Parlamentu.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1046 članaka Više o autoru