Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Slovenski šef diplomacije Erjavec i dalje uporno tvrdi da je arbitraža jedini način za razrješenje spora s Hrvatskom

Europska komisija smatra da Slovenija i Hrvatska moraju same riješiti spor

Pošalji Podijeli Tweetaj

Arbitraža je jedini način za rješenje graničnog spora s Hrvatskom jer se to pitanje, unatoč nastojanjima, nije moglo riješiti dogovorom, izjavio je u razgovoru za Slovensku televiziju slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Kazao je da Slovenija i Hrvatska u 18 godina pregovora nisu uspjele riješiti granični prijepor. Dodao je kako očekuje da će arbitražu za rješavanje svojih sporova koristiti i druge zemlje u regiji.

Govoreći o Bledskom strateškom forumu, na kojemu je sugovornicima iz inozemstva iznio svoje poglede na zaplet oko arbitraže, Erjavec je naglasio da su se “praktično svi sugovornici” složili da s arbitražom treba nastaviti te da očekuje kako će predsjednik Arbitražnog suda uskoro popuniti njegov sastav s dva nova arbitra.

Je li arbitraža bilateralni dogovor ili međunarodni ugovor?

Reagirajući na izjave hrvatskih predstavnika da je arbitražni sporazum bilateralni dogovor Hrvatske i Slovenije, koje spor u konačnici moraju same riješiti, Erjavec je rekao da to nije bilateralni nego međunarodni ugovor koji je donesen pod pokroviteljstvom Europske unije.

Europska komisija smatra potrebnim da Hrvatska i Slovenija pronađu zajedničko rješenje za pitanje granica i potiče dijalog obiju strana o tom pitanju, rečeno je s tim u vezi jučer u Bruxellesu nakon susreta potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa i potpredsjednice hrvatske Vlade i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, koja je Timmermansa izvijestila o svim hrvatskim odlukama i relevantnim činjenicama vezanim uz prestanak primjene Sporazuma o arbitraži između dviju vlada.

Arbitraža kompromitirana, traži se alternativno rješenje

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je ministrica Pusić istaknula kako je arbitražni postupak nepovratno kompromitiran u tolikoj mjeri da Arbitražni sud u tom sporu više nije sposoban nepristrano odlučiti te da je Hrvatska uvjerena da je nastavak arbitražnog postupka nemoguć i neodrživ.

Unatoč tome, Hrvatska i dalje želi sa slovenskim partnerima tražiti alternativno rješenje za pitanje granica, poručila je ministrica i dodala da činjenica da se ovaj arbitražni postupak ne može nastaviti, ne znači da se ne može i ne želi naći drugo rješenje, navedeno je u priopćenju.

Iako nije u njenoj izravnoj nadležnosti, EK ima sve podatke o arbitražnom postupku sa Slovenijom te je pomogao u trenutku uspostavljanja arbitraže.

Podijeli 0 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani