Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Četiri tima istraživača došli su do iste zlokobne prognoze za Zemlju

Prihvatljivi porast globalne prosječne temperature je 2 stupnja °C

Pošalji Podijeli Tweetaj

Nacionalni ciljevi koje su prihvatile vlade država svijeta, a pomoću kojih bi se trebale spriječiti klimatske promjene, daleko su ispod razine potrebne za suzbijanje katastrofalnog globalnog zatopljenja koje prijeti Zemlji, upozoravaju analitičari, prenosi AFP.

Umjesto UN-ove granice od 2 stupnja Celzijeva svijet je na putu da se do 2100. zagrije za 2,9-3,1 stupnja Celzijeva što je neodrživo. Rezultat je to čak četiri istraživačke organizacije koje se bave klimatskim promjenama.

Sadašnji ciljevi zemalja su ispod potrebne granice

Zadatak država sada je da zajednički pokušaju smanjiti emisije stakleničkih plinova kako bi se porast globalne prosječne temperature ograničio na 2 stupnja Celzijeva i tako sprječile najgore posljedice klimatskih promjena.

“Klimatski ciljevi koje su UN-u sada postavile vlade zemalja dovest će do globalnog zatopljenja daleko iznad razine potrebne za održavanje zagrijavanja ispod 2 stupnja Celzijeva, navodi se u priopćenju CAT-a ( Climate Action Tracker).

56 zemalja, među kojima su i one koje proizvode najviše emisija stakleničkih plinova, kao što su Kina i SAD, bile su dužne objaviti konkretne brojke i ciljeve za potrebe novog sporazuma o zaštiti klime u svijetu koji bi se krajem 2015. trebao zaključiti u Parizu.

Top pet emitera CO2

Da bi prag ostao ispod željenih 2 stupnja Celzijeva, znanstvenici tvrde da bi emisija stakleničkih plinova trebala pasti za 50 milijardi tona CO2. Svjetski top pet emitera CO2, u silaznom redoslijedu, su Kina, SAD, Europska unija, Indija i Rusija.

“Većina vlada koje su već podnijele tzv. INDC trebaju preispitati svoje ciljeve i vidjeti mogu li još nešto napraviti. Većina njih trebat će ih ojačati”, rekao je Niklas Hoehne iz New Climate Instituta, koji je također sudjelovao u analizama koje su dovele do ovog alarmantnog saznanja.

Podijeli 145 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani