Britanski ministar vanjskih poslova ide na službeni sastanak s Trumpovim ljudima (i neće, čini se, stajati pred ogradom)

O detaljima Johnsonova posjeta SAD-u izvojestio je njegov ured

ZADNJA IZMJENA: sij. 9, 2017
Foto: AFP

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson otputovao je u nedjelju u Sjedinjene Države gdje će se sastati sa savjetnicima novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa, piše Guardian. Johnsonovo putovanje se događa nakon najave da će britanska premijerka Theresa May na proljeće posjetiti Bijelu kuću, nakon Trumpova službenog preuzimanja dužnosti 20. siječnja.

“Nakon uspješnog sastanka prošlog mjeseca između šefova premijerkina osoblja i tima novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa, Johnson ide u kratki posjet SAD-u kako bi se sastao s bliskim savjetnicima novoizabranog predsjednika i kongresnicima.

Tema razgovora će biti veze Sjedinjenih Država i Velike Britanije te druge vanjskopolitičke teme”, rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova izvijestivši o Johnsonovu posjetu. Britanski ministar će razgovarati sa zetom Donalda Trumpa, Jaredom Kushnerom i sa savjetnikom za strategiju Steveom Bannonom u New Yorku, a zatim se sastati s čelnicima Kongresa, dodaje isti izvor.

Oko Johnsonova puta ništa nije tajnovito

Nakon vijesti o službenim sastancima britanske delegacije s ljudima iz buduće Trumpove administracije, pojedini napisi u hrvatskim medijima djeluju pomalo neobično. Recimo tekst Jurice Köerblera objavljen 5. siječnja u Jutarnjem u kojem je stajalo: “šutnja na Pantovčaku o odlasku Grabar-Kitarović i njene šefice kabineta u New York i Washington rezultat je američke odluke da se ne objavljuju detalji o razgovorima mogućih budućih dužnosnika američke vlade sa stranim državnicima”.

Jednako tako, neobična je i tajnovitost Ureda predsjednice, iz kojeg su dolazile tek šture informacije o njezinom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama. I dok je Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za HRT rekla kako je njezin posjet bio službeni te da se “susrela s jako puno ljudi, od kojih će neki sami objaviti na svojem Twitteru ili Facebook profilu da su se sastali”, ali je dodala i kako neki od njih nisu imena koja žele biti prominentna u medijima, čini se da britanski ministar vanjskih poslova, ali ni oni s kojima se stastaje, nemaju baš nikakvih problema s objavljivanjem detalja njegova posjeta SAD-u.