Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Brazil: Za brutalno ubojstvo Hrvata i Šveđanina dobili 255 godina zatvora

Ante Stanić je pronađen svezan s najlonskim vrećicama na glavi

BOPE police special forces patrol an alley of the Mare shantytown complex in Rio de Janeiro, Brazil, on May 4, 2015. Rio's police is on the econd phase of replacing the Brazilian army personnel involved in pacification tasks in the 140,000 inhabitants Mare slum complex, in a process they expect to end by June 30. AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
Pošalji Podijeli Tweetaj

Sud u Río Grande del Norte, saveznoj državi na sjeveroistoku Brazila, osudio je pet muškaraca i jednu ženu na dugogodišnje zatvorske kazne za ubojstvo hrvatskog državljanina Ante Stanića i švedskog državljanina Faika Nekića podrijetlom iz BiH, opljačkanih i ubjenih ondje prošle godine.

Tijela 57-godišnjeg Stanića, Hrvata iz Tomislavgrada i 78-godišnjeg Nekića pronađena su 8.ožujka 2014. u kući na plaži Genipabu blizu grada Natal.

Brutalno ubojstvo

U kuću uz Atlantski ocean upala im je banda pljačkaša nakon čega su pronađena tijela svezanih ruku i nogu s najlonskim vrećicama na glavi, plahtama omotanima oko vrata te smotuljkom u ustima.

Napadači su ukrali njihov unajmljeni automobil te osobne vrijednosti, a osumnjičeni za taj pohod uhićeni su dvanaest dana kasnije, 17.ožujka.

“Bili su ondje s namjerom izvršenja više od jedne pljačke, potpuno svjesni svojih radnji koje su izvršili slobodnom voljom. To potvrđuje prisilno zatvaranje usta žrtvama, nasilni napad koji je žrtvama nanio tešku fizičku i psihičku patnju, a napad je uključivao i stavljanje plastične vrećice na glavu što je doprinijelo mehaničkom sprječavanju disanja”, navedeno je u presudi objavljenoj na internetskoj stranici suda države Rio Grande do Norte.

Presuda ubojicama

Sudac Gustavo Marin osudio je u ponedjeljak djevojku Ariani Mandu de Souza, koja u vrijeme napada nije bila napunila 21 godinu, na zatvorsku kaznu od 47 godina, a toliko je dobio i Renato de Souza Celina.

Fernando Luiz do Nascimento osuđen je na 48 godina i četiri mjeseca zatvora zbog pljačkaškog napada, poticanja maloljetnika na zločin te posjedovanja ilegalnog oružja korištenog protiv žrtava.

Danilo Lima da Silva i Fabio Henrique da Silveira Mendona dobili su kazne od 46 godina.

“Način djelovanja bande bio je podjela zadataka. Fernando, Ariani i Fabinho držali su, napali i ubili žrtvu Antu Stanića. Danilo i Renato su držali, napali i ubili Faika Nekića”, stoji u presudi.

Posljednji osuđeni Aluizio Azevedo Silva, koji im je pomagao, osuđen je na 20 godina i osam mjeseci.

Sudac je odbio mogućnost da se žale na kazne sa slobode.

Organizirali zabavu

Mediji su prošle godine pisali kako su Stanić i Nekić organizirali zabavu u atraktivnoj kući na plaži, u kojoj je živio Stanić, na koju su pozvali nekoliko žena od kojih je jedna pustila ubojice u kuću. To je, čini se, bila maloljetna prostitutka Ariani Mandu de Souza.

Stanić i Nekić su dva mjeseca ranije ušli u Brazil s turističkom vizom.

“U Brazilu su razine kriminala i nasilja visoke. Treba biti posebno oprezan tijekom festivala i uličnih slavlja”, upozorava hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj stranici.

Pročitaj i ovo   
Podijeli 25 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani