Boris Johnson poručio da je Britanija spremna za Brexit bez sporazuma s EU

Najavio je da će prekinuti pregovore ako EU ne promijeni pristup

ZADNJA IZMJENA: lis 16, 2020

Ujedinjeno Kraljevstvo “mora se pripremiti” za neuspjeh trgovinskih pregovora s Europskom unijom osim ako ona “temeljno ne promijeni” pristup, upozorio je u petak premijer Boris Johnson, no Bruxelles smatra da pregovori idu dalje i da je takva izjava “neozbiljna”. Johnson je rekao kako još nije odustao od pregovora, ali Britancima je poručio da zemlja mora računati na mogućnost da sporazum s EU neće biti postignut.

“Odustali su od sporazuma o slobodnoj razmjeni, čini se da nema nikakva napretka iz Bruxellesa pa im poručujemo: javite se ako odlučite iz temelja promijeniti pristup, a u protivnom razgovarat ćemo o praktičnim pojedinostima” bez sporazuma, izjavio je Johnson za britansku televiziju. Johnson je 7. rujna postavio 15. listopad kao krajnji rok za dogovor i rekao da ako do njega ne dođe obje strane trebaju “to prihvatiti i nastaviti dalje” svojim putem.

Australski ili kanadski režim?

Postaje jasno da britanski premijer neće popustiti pred zahtjevima Bruxellesa usprkos kritičarima u zemlji koji ga optužuju za „grozno kockanje s budućnošću zemlje“. Kritike su se pojačala kada je premijer najavio da UK mora biti spreman za „aranžman u australskom stilu“, što zapravo znači bez postizanja dogovora, budući da Australija nema trgovinski sporazum s EU. U tom bi slučaju režim trgovanja između UK i EU počivao na temeljima globalne slobodne trgovine, i slijedio propise Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Johnson je kao svoj ideal budućih odnosa s EU naveo sporazum kakav postoji s jednom drugom bivšom britanskom kolonijom. „Značajan napredak postignut je po pitanjima kao što su socijalna sigurnost i zrakoplovstvo te nuklearna suradnja “, rekao je, ali i dodao da je „jasno kako iz nekog razloga nakon 45 godina članstva nisu spremni ovoj zemlji ponuditi uvjete kakve ima Kanada”, prenosi The Guardian.

EU smatra da su prijetnje neozbiljne

Europska unija spremna je za novi krug razgovora s Londonom idući tjedan i smatra da izjava britanskog premijer “nije ozbiljna”, rekao je izvor iz Bruxellesa. Johnson “nije rekao da ustaje od pregovaračkog stola. Dakle sve je to samo retorika. Nije rekao da prestaje pregovarati. Znači da će oni pregovarati”, rekao je diplomat.

Dužnosnik iz Bruxellesa rekao je da se pregovarački ekipa za Brexit “priprema za intenzivan tjedan u Londonu”. “Sve u svemu sporazum s Australijom, sporazum s Kanadom… jednostavno, to je neozbiljno”, dodao je. Ujedinjeno Kraljevstvo izišlo je iz EU-a 31. siječnja, ali do 31. prosinca primjenjuje europska pravila, bez prava glasa. Ako se do tada ne postigne dogovor o budućim odnosima, slijedi neuređeni razlaz koji će imati teže posljedice za gospodarstva dviju strana koja su već oslabljena zbog pandemije koronavirusa.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2146 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program