Bojan Glavašević objavio je prijetnje i uvrede koje godinama prima. Mučno ih je čitati

Ukazao je na to da premijer godinama nije učinio ništa da osudi mržnju prema drugima

ZADNJA IZMJENA: lis 18, 2020
Foto: Vjekoslav Skledar

Nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević danas se na Facebooku osvrnuo na izjave koje je premijer Andrej Plenković proteklog tjedna davao o radikalizaciji i širenju mržnje u Hrvatskoj. Nakon napada na Markovom trgu Plenković je u javnost izašao s tezom da je 22-godišnji napadač bio radikaliziran djelovanjem određenih političkih opcija i njima bliskih medija. Najavio je da će se država tim fenomenom pažljivo pozabaviti.

Glavašević je pohvalio Plenkovićevu inicijativu, ali i ukazao na to da premijer nije učinio ništa da osudi mržnju prema oporbenim političarima i aktivistima. „Međutim, premijer ni sada ni u svojim ranijim istupima nije učinio ništa da osudi mržnju upućenu prema drugima, pogotovo nama koji se nalazimo s druge strane političkog spektra, niti da nas zaštiti od mržnje pa i vrlo konkretnih poziva na linč i nasilje. Naprosto nije govorio o tome“, upozorava Glavašević.

“Zato sam ovdje pripremio jedan izbor takvih poruka i komentara o meni, u vremenskom rasponu od sadašnjosti do vremena kad je premijer još gostovao u Bujici, koju je premijer – ispravno – označio kao jedno od “gnijezda netrpeljivosti, mržnje i netolerancije”, piše saborski zasutpnik.

Poziva javne osobe da objave slične poruke

Glavašević ističe kako time ne želi relativizirati prijetnje upućene premijeru, nego mu je cilj pokazati mehaniku govora mržnje: „Kako od uvreda dolazi do dehumanizacije mete govora mržnje a od dehumanizacije do poziva na nasilje“, piše. Uz to, želi pokazati kako je govor mržnje u javnom prostoru prisutan već dugo, i kako su mu mete često ljudi koje Plenković nije spomenuo govoreći o tom problemu. Glavašević je pozvao i druge javne osobe da objave mrzilačke poruke koje su im upućene, objasnivši da želi normalnim ljudima pokazati s čim se susreću neke osobe koje javno djeluju u Hrvatskoj.

„Naš javni prostor je, nažalost, jako toksičan, i naša je zadaća da budemo dio rješenja tog problema. Prvi korak prema rješenju je da shvatimo opseg problema i da ga zajedno javno osudimo. Ovo je moj doprinos. Nadam se da će premijer stati uz sve nas koji smo ovakvu mržnju iskusili, kao što smo mi stali uz njega. To nije pitanje stranke, pa ni osobnog mišljenja o meti napada. To je pitanje civiliziranosti“, napisao je Bojan Glavašević, koji je na kraju poruke objavio velik broj poruka prepunih prijetnji i uvreda koje je dobio kroz godine političkog djelovanja.

 

Za Andreja Plenkovića: izbor iz antologije mržnjePremijer Plenković govorio je zadnjih dana o mržnji usmjerenoj protiv…

Posted by Bojan Glavašević on Sunday, October 18, 2020

Vedran Vrabec
Telegram autor
2144 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program