Bivši ministar Goran Marić postao savjetnik Uprave Hrvatskih cesta. To radno mjesto dosad nije postojalo

Nakon odlaska iz Vlade isprovociranog silnim aferama, povukao se iz javnosti

ZADNJA IZMJENA: ruj 10, 2020

Bivši ministar državne imovine postao je novi savjetnik Uprave Hrvatskih cesta. Uprava te tvrtke dosad nije imala savjetnika, a Goran Marić posao je dobio na natječaju koji je trajao do 6. kolovoza ove godine, piše Index.

Na natječaj se prijavilo šestero kandidata, troje je zadovoljavalo formalne uvjete i pozvani su u drugi krug, no odazvao se samo Goran Marić.

Osoba koja je bila zainteresirana za to radno mjesto odustala je, piše dalje Indexov Vladimir Matijanić, nakon što je čula da je rezervirano za nekoga, no iz Hrvatskih cesta poručuju kako “odbijaju sve insinuacije” te “ne žele komentirati eventualne izjave pojedinaca”. Državna tvrtka odbila je otkriti koliku će plaću imati novi savjetnik, pozivajući se na poslovnu tajnu.

I u Vladu došao na mjesto koje nije postojalo

Goran Marić, zgodna je slučajnost, u Vladu Andreja Plenkovića ušao je kao šef Ministarstva državne imovine, koje dotad također nije postojalo. Otišao je prije nešto više od godinu dana, nakon silnih afera. Prvo je otkriveno da je zatajio vrijednost svoje vikendice u Živogošću, mjestu na jugu Dalmacije, između Makarske i Drvenika. Problem je što je u svoju imovinsku karticu upisao da je vrijedna 850.000 kuna, iako su trgovci nekretninama s kojima je tjednik Globus razgovarao, ustvrdili kako je njezina realna vrijednost između tri i 3,5 milijuna kuna.

Gospodina Marića dodatno je kompromitirala činjenica da je tu kuću kupio od tvrtke Zvonka Šarića, čovjeka za kojeg je DORH tvrdio da je umiješan u Fimi mediju i, bitno gore za ovu priču, koji je na natječaju Ministarstva državne imovine lani kupio vilu u Grškovićevoj za 5,5 milijuna kuna. Šarić i Marić poslovali su, pisao je također Globus, i davno prije transakcije u Živogošću. Goran i njegova supruga Marijana Marić u srpnju 2001. godine od Zvonka Šarića, točnije njegove tvrtke H. B. Inženjering, kupili su i dva apartmana u na moru. Bivši ministar ih nikada nije upisao u imovinsku karticu.

U medijima se uskoro zaredala otkrića

Mjesec dana kasnije otkrivena je kuća od 67 kvadrata u zagrebačkim Remetama koju uopće nije prijavio. Zatim je Index donio još jednu aferu s imovinom Gorana Marića. Komplicirana je to priča s više krakova, a jedan seže do stana u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, koji je obiteljska tvrtka bivšeg ministra državne imovine otkupila od Franjevačkog provincijalata iz Splita. Obiteljska tvrtka Marićevih, Scientia, 2011. imala je prihode 50.000 te gubitak od 84.000 kuna. Te godine svejedno, za 930.000 kuna, kupuje stan od 101 kvadrat. Od toga se 190 tisuća kuna trebalo uplatiti odmah, a ostatak od 740 tisuća kuna, najkasnije tri mjeseca od ovjere potpisa kod javnog bilježnika.

Ovjera je riješena 10 mjeseci nakon potpisa ugovora, u travnju 2012. godine, a iz Franjevačkog provincijalata Indexovom Ilku Ćimiću nisu odgovorili je li ikada stigao ijedan dio uplate. Nadalje, tvrtka Scientia stan je kupila za 1245, iako je prema Indexovom izračunu prosječna cijena stana u centru Zagreba bila 1761 euro po kvadratu. Ugovor je, u ime Franjevačkog provincijalata iz Splita, potpisao fra Željko Tolić.

Državno zemljište prodao tvrtki sa smiješnim prihodom

Uskoro je franjevac Željko Tolić medijima poslao pismo u kojem posve ozbiljno tumači kako je s Goranom Marićem osobno sklopio deal: Provincija će njemu prodati stan u Zagrebu, a on će njima zauzvrat srediti obnovu nekretnina za siromašne.

Zatim je Jutarnji objavio da je Marić prodao državno zemljište vlasniku grupacije u čijem stanu živi njegov sin. Telegram je uskoro otkrio kako je Marićevo ministarstvo prodalo zemljište za 36 milijuna kuna tvrtki koja je imala godišnje prihode 11.ooo kuna. S vlasnikom te problematične tvrtke, Draganom Marićem, bivši ministar istog prezimena poznaje se još iz doba dok je radio kao nogometni sudac.

Nakon odlaska iz Vlade pisalo se kako USKOK istražuje neke od afera koje su otkrili mediji, no cijeli je slučaj ubrzo zamro. Gospodin Marić povukao se iz javnosti i za njega se nije moglo čuti, sve do ovog egzotičnog natječaja državne tvrtke, za radno mjesto koje nije postojalo.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program