Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski upravo je dobio mandat za sastavljanje nove Vlade

Koalicijske partnere će tražiti među strankama albanske manjine

Pošalji Podijeli Tweetaj

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov danas je dao mandat za sastavljanje Vlade lideru stranke VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom, javljaju makedonski mediji.

46-godišnji Gruevski sada će imati 20 dana da sastavi Vladu. Na izborima 11. prosinca njegova je stranka dobila 51 od 120 mjesta, dok je socijaldemokratski SDSM dobio 49 glasova. Gruevski će tražiti partnere među strankama koje predstavljaju etničku manjinu.

Tražit će koaliciju s albanskim DUI-em

DUI, dugogodišnji partner Gruevskog, osvojio je 10 mjesta u parlamentu, Besa je osvojila 5, Demokratska stranka Albanaca 2, a Alijansa Albanaca 3 mandata. Za današnje izdanje lista Dnevnik Gruevski je kazao kako će njegova stranka formirati Vladu, ali ne pod svaku cijenu. Ako se negdje “zaglavi” u pregovorima, kaže da će vratiti mandat predsjedniku.

“Pokušat ću formirati Vladu. Ako se vodimo ustanovljenim principama, trebao bih moći formirati Vladu. Ukoliko se ti principi naruše, sve je moguće”, rekao je Gruevski i dodao kako će predložiti DUI-u da formiraju većinu u parlamentu. “Ukoliko DUI odluči formirati koaliciju sa SDSM-om, drugom strankom po broju osvojenih glasova, sa strankom koja je izgubila izbore, to će stvoriti novu političku tradiciju i novu praksu u Makedoniji”, kazao je.

Prije nekoliko dana, DUI, Besa i Alijansa za Albance potpisali su zajedničku izjavu u kojoj traže promjenu Ustava radi uvođenja albanskog kao drugog službenog jezika, jednaka zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama, i njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rješavanju spora o nazivu Makedonije. Kao jedan od zahtjeva budućem partneru u Vladi Makedonije naveli su i usvajanje rezolucije u parlamentu u kojom se osuđuje, kako kažu, genocid nad Albancima u Makedoniji u periodu od 1912. do 1956.

Podijeli 0 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani