Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Amerika je pokrenula tajnu operaciju, CIA i elitna jedinica ubijaju vođe ISIS-a

U ovoj dosad tajnoj operaciji sudjeluju CIA i američke specijalne snage

Bespilotna letjelica Predator
Pošalji Podijeli Tweetaj

CIA i američke specijalne snage pokrenule su tajnu operaciju kojoj je cilj ubiti osumnjičene za terorizam u Siriji. Dio je to posebnog programa, izvan šire američke vojne ofenzive protiv tzv. Islamske države, istaknuli su američki dužnosnici, piše Washington Post.

CIA i Zajedničko zapovjedništvo za specijalne operacije (JSOC) poslali su dronove u Siriju, a rezultat te suradnje je nekoliko nedavnih napada na više operativce ISIS-a, rekli su dužnosnici. Među poginulima je i britanski militant Junaid Hussain za kojeg se smatra da stoji iza organizacije korištenja društvenih mreža u cilju poticanja napada u SAD-u.

CIA locira, JSOC likvidira

Ovim se programom značajno povećava stupanj umiješanosti CIA-e u rat u Siriji, i to putem njenog Centra za suzbijanje terorizma (CTC). Iako je taj centar dobio veću ulogu u identificiranju i lociranju istaknutih predstavnika ISIS-a, za operativu je zaduženo isključivo Zajedničko zapovjedništvo za specijalne operacije.

“Ti ljudi se identificiraju i lociraju kroz poseban program”, rekao je visoki američki dužnosnik upoznat s operacijom. Glasnogovornici CIA-e i Američkog zapovjedništva za specijalne operacije, koje nadgleda JSOC, odbili su komentirati postojanje programa.

CTC i JSOC su “omiljena sredstva” Obamine uprave protiv ekstremističkih skupina. CTC je tako tragao i za Osamom bin Ladenom, a JOSC je pripremio i izveo operaciju u kojoj je 2011. ubijen vođa Al-Kaide.

Karta Islamske države i područja na kojima djeluje
Karta Islamske države i područja na kojima djelujeSoufan Group

Takva podjela uloga – u kojoj vojnici JSOC-a nadziru udare – proizlazi iz zadaće Obamine administracije da CIA-u usmjeri na njezinu obavještajnu djelatnost, na štetu njezinih paravojnih aktivnosti kao što su likvidacije bespilotnim letjelicama. No, CIA i dalje sama izvodi takve udare u drugim zemljama, napose u Jemenu i u Pakistanu.

Napadi usmjereni na vodeće figure u ISIS-u

Dužnosnici ističu da je u sklopu ovog programa dosad poduzet tek manji broj napada od ukupno više od 2450 provedenih u Siriji u proteklih godinu dana. Tim širim napadima, koji uključuju i dodatnih 4000 u Iraku, cilj je konvencionalno, bombardiranjem, istjerati Islamsku državu s teritorija koji je zauzela.

Program CIA-e i JSOC-a usmjeren je pak prije svega na vodeće figure u ISIS-u, operativce za koje se sumnja da su uključeni u napore za izgradnju terorističke mreže izvan granica kalifata. Ciljevi programa su i militanti Al-Kaide.

Hussain, 21-godišnji britanski militant ubijen prošlog mjeseca, na popisu se našao nakon što je otkriveno da je povezan s jednim od dvojice napadača u Garlandu, Teksas, koji su otvorili vatru na posjetitelje izložbe karikatura proroka Muhameda, u svibnju ove godine.

Podijeli 200 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani