Sjećate li se Hummera? Nekad je bio najveći zagađivač, a sad bi se mogao vratiti na tržište kao električno vozilo

Vraćanje brenda koji je nekoć slovio kao jedan od ekološki najneprihvatljivijih ukazuje na smjer industrije

ZADNJA IZMJENA: lis 22, 2019
Foto: AFP

Trenutno se odvija štrajk radnika General Motorsa, pa je uprava američke kompanije u pregovorima sa sindikatom bila prisiljena otkriti dio svojih planova za budućnost, a samim time i za elektrifikaciju vozila. Jedan od najzanimljivijih planova koji je pritom otkriven svakako je onaj o mogućem povratku brenda Hummer, ali ovaj put u električnoj verziji. Za slučaj da ne znate, Hummer je slovio kao jedan od ekološki najneprihvatljivjih brendova u GM-ovoj širokoj ponudi.

Inače, radnici štrajkaju zbog GM-ovih planova o zatvaranju nekoliko tvornica zbog kojih bi nekoliko tisuća radnika moglo dobiti otkaz. GM je dijelom popustio pa se obvezao proizvoditi električne pickupove i baterijske ćelije, što je dio nagodbe s radnicima i način na koji planiraju održati broj radnih mjesta. No, kako piše Reuters, Hummer bi također mogao biti veliki dio plana.

GM nije prvi s tom idejom

GM navodno radi na električnoj platformi imena BT1, na kojoj bi mogli temeljiti velike električne pickupove i SUV-ove. U prošlih godinu dana, GM je sasvim javno navodio da razmišljaju o proizvodnji električni pickupova, no plan o povratku Hummera na tržište do sada nije bio poznat u javnosti. Pomalo je ironično da bi ekološki prihvatljivo vozilo moglo dobiti ime jednog od nekad najvećih zagađivača u svijetu.

Štoviše, ovo nije prva ironična vijest vezana za Hummer. Prije dvije godine kineska grupa SF Motors otkupila je tvornicu u South Bendu u saveznoj državi Indiani u kojoj su se nekoć proizvodili Hummeri, pa tamo planira proizvoditi napredna električna vozila. S istom idejom se poigrao i jedan austrijski startup, koji je također prije dvije godine sastavio prvi električni Hummer. Taj Hummer je tada predstavio jedan od velikih zagoravatelja ekologije, veliki ljubitelj Hummera Arnold Schwarzenegger.

Ivan Luzar
Telegram autor
1808 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program