Šef Uprave Raiffeisen banke podnio ostavku zbog natječaja za PR agenciju koja će pritiskati Ustavni sud

Iz RBA navode da Muller odlazi kako bi spriječio daljnju reputacijsku štetu banci

ZADNJA IZMJENA: sij 22, 2020
Foto: PIXSELL

Predsjednik Uprave Raiffeisen banke Michael Müller podnio je danas na vlastiti zahtjev neopozivu ostavku, priopćili su maloprije iz RBA.

Kako navode, ovakva odluka vezana je uz negativnu percepciju javnosti oko pozivnog natječaja za odabir PR agencije.

Slučaj pritiska na Ustavni sud

“Svjestan sam snažnog negativnog dojma koji je nastao oko Raiffeisen banke i njezinog menadžmenta te naglašavam kako predmetni dokument ni na koji način ne odražava namjeru menadžmenta Banke. Kao profesionalni menadžer, odlučio sam odstupiti sa svoje pozicije kako bih spriječio daljnju reputacijsku štetu banci”, zaključio je Müller, stoji u priopćenju.

U ovom prijelaznom razdoblju, Liana Keserić, iskusna članica tima Uprave Raiffeisen banke bit će vršiteljica dužnosti predsjednika Uprave Banke, po odobrenju Hrvatske narodne banke, stoji u priopćenju.

Ostavka Michaela Muellera dolazi nakon otkrića Indexa da je RBA u oglasu tražila PR agenciju koja bi, među ostalima, trebala vršiti pritisak na Ustavni sud.

Naime, u pozivu Raiffeisen banke za odabir PR agencije u kojem banka traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima stoji da je jedan od zadataka te agencije i “vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj”.

Reagirao i HNB

Iz RBA-a su objašnjavali kako su natječaj za PR agenciju raspisali s ciljem ravnopravne zastupljenosti stavova banke u slučaju švicarskog franka te da su “tražena isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke, odnosno komunikacijske aktivnosti koje bi kroz medije doprle do ciljanih javnosti”.

No, taj je natječaj izazvao je niz negativnih reakcija. Tako je Udruga Franak u ponedjeljak priopćila da je svaki utjecaj na pravosuđe po svim zakonima zabranjen, a u utorak su politička stranka Snaga i Udruga Franak zatražili od DORH-a da istraži takav pokušaj angažiranja PR agencije za pritisak na sudove u sporu oko kredita u ‘švicarcima’, ocijenivši takav postupak nastavkom kriminalnog djelovanja.

Iz Hrvatske narodne banke (HNB) su u ponedjeljak poručili kako su iznimno neugodni iznenađeni postupkom RBA oko natječaja za PR agenciju te najavili da će u okviru svojih ovlasti hitno provesti nadzor u toj banci i poduzeti potrebne mjere.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program