Nezadovoljni Spielberg raskida ugovor s Disneyem, novi partner DreamWorksa bit će Universal

Priča se da će Spielberg oživjeti franžize 'Ralje' i 'Povratak u budućnost'

ZADNJA IZMJENA: ruj. 2, 2015
Foto: AFP

Dok film “Jurassic World” rastura na box-officeu, Steven Spielberg demonstrira svoju snagu u Hollywoodu. Njegova filmska kuća DreamWorks do kolovoza ima ugovor o distribuciji s Walt Disneyem. Izvori koje citira Hollywood Reporter kažu da će Spielbergov film “The BFG” temeljen na knjizi Roalda Dahla i najavljen za 1. srpnja 2016. biti zadnji koji će distribuirati preko Disneya s kojim surađuje od 2009.

Prema još nepotvrđenim informacijama, novi Spielbergov partner trebao bi biti Universal, s kojim je producirao “Jurassic World”, a slijedeći je već najavljen za lipanj 2018.

https://twitter.com/TheStreetTech/status/639093954286235648

Spielberg tvrdi da je vrijeme superheroja gotovo

Serijal o dinosaurima izuzetno je važan izvor prihoda za Universal i za promet njihovih tematskih zabavnih parkova. Priča s da je Spielberg za “Jurassic World” dogovorio proviziju od zarade vrijednu desetke milijuna dolara i njome platio redatelja Colina Trevorrowa. Spielberg je presudan i za oživljavanje drugih Universalovih franšiza, “Ralja” i “Povratka u budućnost”, o kojima se u zadnje vrijeme sve više govori, posebno nakon što je Spielberg izjavio kako misli da se vrijeme hitova o superherojima bliži kraju .

DreamWorks bi Universalu bio veliko financijsko pojačanje, prema pisanju nekih američkih medija, tvrtka Participant Media Jeffa Skolla ulaže 200 milijuna u Spielbergovu produkcijsku kuću, a od drugih ulagača očekuje još 150 do 200 milijuna, što bi mu omogućilo vlastiti plan produkcija.

Idući Spielbergov film izlazi u listopadu 2016. bit će to triler “Bridge of Spies” smješten u razdoblje Hladnoga rata, s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi, produkcija za ulaganje u kakve u Hollywoodu nema puno volje.

Stoga su neki insajderi DreamWorksove diskretne pregovore s Universalom nazvali znakom da “nova generacija konačno shvaća Stevenovu želju za stvaranjem kvalitetnih filmova po svaku cijenu.”

Problematično partnerstvo s Disneyem

DreamWorks je u partnerstvu s Disneyem od početka imao problema. Navodno Disney nije ispunio dogovor da će ulagati u njihove filmove i uključivati ih u produkciju svojih. Ugovor s DreamWorksom je, naime, 2009. dogovorio direktor Disneya Dick Cook koji je ubrzo nakon toga smijenjen a novi direktor Bob Iger odredio je novu strategiju prema kojoj Disney sam producira i financira sve svoje filmove.

DreamWorks je novac tada pronašao u indijskom filmskom divu Reliance za koji se priča da će imati određeni udjel u Spielbergovu ugovoru s Universalom. Nakon nekoliko razočarenja, među kojima su bili “Need for Speed ” i “Delivery Man”, direktorica DreamWorksa i Spielbergova poslovna partnerica Stace Snider lani je otišla raditi kao direktorica Foxa a zamijenio ju je Michael Wright koji će ostati na funkciji i kad ugovore novog partnera za distribuciju.

Sanja Simić
Telegram autor
896 članaka Više o autoru