Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Biznis & tech

Nakon još jednog sumornog dana u Kini svi pričaju da tržišta u nastajanju ulaze u pravu krizu

Ulagači u Europi i Americi mirnije se nose s vijestima iz Azije nego ranije

kina burze
Pošalji Podijeli Tweetaj

Vrijednost azijskih dionica pada treći dan zaredom, ovoga puta zbog izvještaja o industrijskoj proizvodnji u Kini, koji u SAD-u i Europi doživljavaju kao znak da se globalni rast usporava. Kineske burze padaju oko 1 posto iako su tamošnje brokerske kuće najavile jača ulaganja u dionice kako bi ublažile trend, piše Reuters.

Ipak, u srijedu su europske burze otvorile s rastom vrijednosti, a američki S&P terminski indeks rastao je 0,9 posto pa se agencije nadaju da će do kraja dana nešto od gubitaka od utorka, koji su američke burze završile s gotovo 3 posto minusa, biti nadoknađeni.

Britanski FTSE 100 i njemački DAX počeli su s 0,5 posto rasta, a francuski CAC sa 0,7 posto. MSCI-jev najsveobuhvatniji azijski indeks koji ne uključuje japanske dionice pao je 0,4 posto tako da je od početka tjedan ukupno izgubio 3 posto vrijednosti, ponajprije zbog odustajanja ulagača od dionica s tržišta u nastajanju. Japanski indeks Nikkei u srijedu je pao 0,5 posto.

Ulagačima slabe nade u tržišta u nastajanju

Ulagači su se dugo nadali da će jačanje potražnje iz SAD-a i Kine održati rast na tržištima u nastajanju iako se tamošnje usporavanje već neko vrijeme osjeća kroz pad cijena sirovina i slabijeg rasta trgovine. Ovoga tjedna statistike su oslabile te nade.

Američka industrijska aktivnost u kolovozu najslabija je u zadnje dvije godine, kineski proizvodni sektor smanjuje se najbržim ritmom u zadnje tri godine, novi podaci o odnosu narudžbi i zaliha ukazuju na nastavak tog trenda. Tržišta u nastajanju puno su jača nego prije nekoliko godina, ali analitičari su gotovo jednoglasni da ulaze u krizu i očekuju nove probleme. Prema podacima o kretanju kapitala EPFR-a zadnji je tjedan pokazao najveći odljev novca s tržišta u nastajanju od 2013.

Podijeli 0 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani