Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Biznis & tech

Na listi zemalja po dostupnosti sadržaja na Netflixu, Hrvatska na 116. mjestu (od njih 184)

Najavljeno je uvođenje novih opcija za dizanje kvalitete servisa

netflix
Pošalji Podijeli Tweetaj

Popularni američki servis za streaming video sadržaja i iznajmljivanje filmova i TV serija Netflix je od početka godine dostupan u više od 190 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Netflix je početkom godine najavio globalnu prisutnost s četiri iznimke koje se odnose na Kinu, Sjevernu Koreju, Siriju i Krim, zbog komplikacija u pogledu vlasništva sadržaja i prava na distribuciju.

Nakon prvih mjesec dana korištenja servisa, mnogo se korisnika požalilo na kvalitetu i kvantitetu Netflixovih sadržaja, a među njima ima i dosta pretplatnika iz Hrvatske. The Verge je u siječnju objavio neslužbenu listu zemalja po dostupnosti sadržaja, prema kojem je Hrvatska bila na 132. mjestu.

Prema novijem globalnom istraživanju exstreamista od 22. veljače 2016. godine, Hrvatska je na 116. mjestu, s ukupno 760 naslova, od čega su 202 filmovi a ostalih 558 naslova odnosi se na televizijske sadržaje. Prema navedenoj listi, najbolje prolaze korisnici u Sjedinjenim Američkim Državama koji mogu birati između ukupno 5750 naslova, a najgore su prošli u Maroku – korisnici usluge u Maroku imaju najsiromašniju ponudu od svega 157 naslova koje čini 118 filmova i 39 TV serija i emisija.

Pritužba Europskoj komisiji

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan prošloga je tjedna proslijedila pritužbu Europskoj komisiji u kojoj stoji kako se potrošači često žale prvenstveno zato što nemaju pristup popularnim serijama zbog kojih su se i pretplatili na Netflix, poput Kuće od karata, Igre prijestolja ili Hodajućih mrtvaca. “Opće je poznato da u SAD-u, gdje je Netflix neznatno jeftiniji, dostupno puno filmova koji nisu dostupni na cijelom tržištu EU”, ističe se u njezinom priopćenju.

Borzan je naglasila da hrvatski korisnici Netflixa plaćaju isti iznos pretplate kao i ostatak Europske unije, gdje je pretplatnicima na raspolaganju više sadržaja i titlovi na vlastitom jeziku.

Do kraja godine Netflix uvodi nekoliko novih opcija

No Netflix navodno planira do kraja godine ipak ispraviti dio zamjerki. Naime, kako prenosi Bug.hr, Netflix će korisnicima koji servis koriste na Android i iOS mobilnim uređajima omogućiti specijalnu opciju namijenjenu uštedi podatkovnog prometa, koja će po potrebi limitirati bitrate i smanjivati rezoluciju video sadržaja na manje od 1920 x 1080 piksela.

Nadalje, također za korisnike na mobilnim uređajima uvodi se opcija drugog ekrana, pri čemu će zasloni mobilinh uređaja biti dodatan zaslon za prikaz informacija o sadržaju koji se prikazuje na glavnom zaaslonu.

Treća novost je podrška za HDR što bi trebalo donijeti realističniju sliku na određenim sadržajima, a koju će Netflix ponuditi korisnicima od sljedećeg mjeseca.

Nekoliko zanimljivih crtica

Netflix nudi više naslova na Australskom antarktičkim teritoriju nego u Francuskoj, Njemačkoj i Japanu. Megapopularna američka serija Kuća od karata koju u Hrvatskoj ne možete gledati preko Netflixa iako Netflix ima pravo na distribuciju, zbog ranijih aranžmana s pravom na distribuciju sadržaja dostupna ni u mnogo drugih država. Južna i Srednja Amerika su po broju ponuđenih naslova definitivno najbolje nakon Sjedinjenih Američkih Država, jer imaju bolji izbor naslova od Kanade i većine zemalja EU.

Pročitaj i ovo
Podijeli 0 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani