Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Biznis & tech

Kina ukida 1,8 milijuna radnih mjesta u rudarstvu, viškove žele preusmjeriti u uslužni sektor

Rast udjela prihoda od uslužnih djelatnosti u BDP-u u 2015. rastao za 50,5 posto

kina ulica
Pošalji Podijeli Tweetaj

Kina je s ciljem smanjenja prekapacitiranosti najavila otpuštanja oko 1,8 milijuna radnika, odnosno oko 15 posto radne snage, u industrijskim proizvodnjama ugljena i čelika.

Prema pisanju Reutersa, ministar rada i socijalne skrbi Yin Weimin je na press konfereciji izjavio da će posao izgubiti oko 1,3 milijuna ljudi zaposlenih u proizvodnji ugljena zbog smanjenja proizvodnje ugljena za oko 500 milijuna tona u idućih tri do pet godina. U kineskoj čeličnoj industriji prema trenutnim projekcijama posao će izgubiti još 500.000 ljudi.

Industrija ugljena i čelika zapošljava 12 milijuna ljudi

Iz kineske vlade su poručili da će za zbrinjavanje viška radnika rezervirati  oko 100 milijardi yuana, odnosno oko 15,27 milijardi dolara u sljedeće dvije godine. Sektori proizvodnje ugljena i čelika, prema podacima Nacionalnog ureda za statistiku, u Kini zapošljavaju oko 12 milijuna ljudi.

Druga najveća ekonomija na svijetu prošle je godina ostvarila rast gospodarstva od 6,9 posto, najniži u posljednjih 25 godina. Cilj kineske vlade je u tekućoj godini osigurati rast ekonomije u okvirima od 6,5 do 7 posto.

Istraživanje o stopi nezaposlenosti koju provodi Nacionalni ured za statistiku pokazuje da je nezaposlenost u Kini na kraju prošle godine ostala na nekih 5,01 posto, a vladini dužnosnici tvrde da je uslužni sektor već počeo otvarati nova radna mjesta kako bi se apsorbirala otpuštanja u proizvodnji. u protekloj se godini udio prihoda od uslužnih djelatnosti u ukupnom BDP-u povećao za 50,5 posto.

Peto smanjenje obaveznih rezervi u godinu dana

Kineska narodna banka u ponedjeljak je smanjila obavezne rezerve za komercijalne banke za 0,5 postotnih poena, što znači da će većina velikih kineskih banaka biti obvezna na države oko 17 posto rezervi.

Ovo je ujedno i peti put u posljednjih godinu dana da kineska centralna banka smanjuju obavezne rezerve banaka, a potez su objasnili nastojanjem osiguravanja dovoljne likvidnosti u sustavu. Prema službenom priopćenju iz People Bank of China, središnja banka smanjila je rezerve s vođenja stabilnog i primjerenog rasta kreditiranja i stvaranja povoljnih monetarnih i financijskih uvjeta za strukturalnu reformu ekonomije.

Analitičari pak objašnjavaju da je potez očekivan i napravljen pod utjecajem posljednjih rasprodaja dionica na kineskim tržištima kapitala i izostanku pozitivnih signala investitorima tijekom vikenda održanog sastanka financijskih lidera članica G20 u Šangaju.

 

Pročitaj i ovo    
Podijeli 0 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani