Saudijski princ dao je hakirati mobitel Jeffa Bezosa i dočepao se njegovih golišavih slika

Pretpostavlja se, piše Guardian u velikom istraživačkom tekstu, da je saudijska vlada materijal s mobitela proslijedila tabloidu

ZADNJA IZMJENA: sij 22, 2020
Foto: afp

Amazonov CEO Jeff Bezos hakiran je porukom saudijskog krunskog princa Mohammada bin Salmana preko WhatsAppa, tvrdi The Guardian. Pozivajući se na analizu digitalnom forenzikom, Guardian tvrdi da se hakiranje dogodilo u svibnju 2018. godine kako bi se izvukli podaci iz Bezosovog privatnog mobitela. Prema istraživanju, Bezos i saudijski princ su se dopisivali kao prijatelji, sve dok princ Bezosu nije poslao misteriozan video zapis, koji je kompromitirao sigurnost Bezosovog mobitela.

Nakon slanja videa, velike količine podataka poslane su s Bezosovog mobitela. Financial Times ističe da je poruka s videom iskoristila sigurnosni propust otkriven u svibnju 2018. godine, preko kojega se u mobitel mogao ubaciti softver za špijuniranje (spyware) imena Pegasus. Inače, Mohammed bin Salman se prošle godine našao i u središtu ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, nakon čega su krenule snažne optužbe o kršenju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Kako su procurile golišave fotke

Saudijsko veleposlanstvo u Americi tvitom je odbacilo sve optužbe oko hakiranja, te je istovremeno pozvalo na provođenje istrage kako bi se ustanovile sve činjenice. Činjenica da je Bezosov mobitel hakiran je posebno zanimljiva s obzirom da su ni godinu dana nakon tog navodnog hakiranja u medije počele curiti neke osobne stvari o njemu. Bezos je zbog toga u veljači 2019. godine optužio National Enquirer za pokušaj ucjene prijetnjom objave njegovih golišavih fotografija i poruka koje je slao tadašnjoj navodnoj ljubavnici.

U siječnju 2019. godine National Inquirer pisao je o rastavi Bezosa i njegove supruge MacKenzie, što je navelo Bezosa na pokretanje istrage o tome kako su ti podaci mogli procuriti s njegovog mobitela. Gavin de Becker, čovjek kojeg je Bezos angažirao za svoju osobnu sigurnost, krajem ožujka prošle godine sugerirao je da iza hakiranja, barem jednim dijelom, stoji saudijska vlada. Tada je također sugerirao da je saudijska vlada vjerojatno poslala Bezosove privatne fotografije i poruke National Inquireru.

Ivan Luzar
Telegram autor
1808 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program