Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Biznis & tech

Financial Times piše da svijetu prijeti treća kriza u zadnjih 10 godina

Niski rast i niske kamatne stope oblikovat će svijet u razvoju, piše FT

A man prepares to throw an burning tire as farmers protest in front of the prefecture early on August 19, 2015 in Saint-Lo, northwestern France. AFP PHOTO/CHARLY TRIBALLEAU
Pošalji Podijeli Tweetaj

Svijet se suočava s trećom velikom deflatornom krizom u manje od desetljeća. Nakon krize nekretnina i financijske krize u SAD-u 2008.-09. godine, te krizom eurozone 2011.-12., svijet je sada suočen s krizom tržišta u nastajanju, piše ugledni Financial Times.

U sljedećih nekoliko mjeseci mogli bismo dosegnuti dno u apsolutnom smislu cijena vrijednosnica, ali dosadašnje iskustvo uči nas da su potrebne godine da bi se stvari vratile na stvaro. Period od 2002. do 2007. arhivirat će se kao zlatno doba, a utjecaj krize u tržištima u razvoju na razvijeni svijet osjetit će se i sve će biti pomalo drugačije. 1997. stvoren je cjenovni šok koji je povećao stvarni dohodak i potrošnju u razvijenom svijetu. Danas, zemlje u razvoju imaju veći udio u svjetskom BDP-u i globalnim tvrtkama nego u prošlosti.

Što čeka svijet u budućnosti?

Učinak na razvijene zemlje neće biti pozitivan. Premda učinak ove krize tek treba doći u SAD, neke stvari su već sada vidljive. Sada osjećamo niže cijene benzina, a pad cijena roba iz Azije je pred nama. Čvršća monetarna politika SAD-a i snažan dolar, intenzivirat će nadolazeću deflaciju. Kriza će postati vidljiva u podacima o trgovinskoj razmjeni između razvijenih i zemalja u razvoju. Financial Times nedavno je istaknuo kako devalvacija valuta nije uspjela potaknuti izvoz, ali je ograničila uvoz – u konačnici je smanjena svjetska trgovina.

Treći val deflacije značit će da će svjetski BDP nastaviti biti ispod svojih potencijalnih razina. Dodatni pad BDP-a u određenim zemljama, tek je pred nama. Ekonomsko okruženje niskog nominalnog rasta i niskih kamatnih stopa oblikovat će svijet u razvoju kao što je neko vrijeme oblikovala razvijeni svijet.

Pročitaj i ovo     
Podijeli 10 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani