Evo jednostavne računice: Povišice u javnim i državnim službama svakog će građanina godišnje koštati 875 kuna

Prosječni rast plaća bit će veći od nominalnog rasta BDP-a što se ne preporučuje državama poput Hrvatske

ZADNJA IZMJENA: lis 22, 2019

Ukupna masa plaća u javnim i državnim službama u 2021. u skladu s onim što je Vlada dosad odlučila, narast će u odnosu na tekući plan za 2019. za oko 3,5 milijarde kuna, odnosno za oko jedan posto bruto domaćeg proizvoda, piše u utorak Jutarnji list. Dnevnik navodi da će to biti rast u tri godine u iznosu od oko 14 posto ili za 4,7 posto godišnje.

Takav prosječni rast plaća bit će veći od nominalnog rasta BDP-a, a rast javnih plaća iznad nominalnog rasta BDP-a se baš i ne preporučuje za države s problemima koje ima Hrvatska. Dodatni problem je, nažalost, što nam slijedi izborna 2020. i kada se može pretpostaviti da će Vlada nastaviti s odlukama o daljnjem povećanju plaća u 2021.

Reforme zakazale, plaće ipak rastu

Pojednostavljeno rečeno, ovogodišnje povišice plaća svakog stanovnika Hrvatske godišnje će koštati 875 kuna, ističe Jutarnji list. Takav rast plaća bilježi se unatoč tome što nije provedena ni reforma državne uprave, sektor zdravstva nije proveo potrebne organizacijske promjene koje bi dovele do smanjivanja troškova, a u prosvjeti broj nastavnika raste unatoč stalnom padu broja učenika.

Brojke govore da rashodi za zaposlene svojim udjelom u ukupnim rashodima čine drugu po veličini skupinu rashoda proračuna. Ukupni rashodi za zaposlene u 2020., prema fiskalnim smjernicama iz srpnja ove godine, planiraju se u iznosu od 30,4 milijarde kuna i bilježe rast od 1,3 milijarde kuna u odnosu na tekući plan 2019. godinu, donosi Jutarnji list.

Zdravka Grund
Telegram autor
1858 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program