Elon Musk je maloprije tvitao preko sustava Starlink, globalne mreže satelita koju je lansirao ove godine

Starlinkov cilj je nuditi internetski pristup visoke brzine bilo gdje na svijetu

ZADNJA IZMJENA: lis 22, 2019
Foto: AFP

SpaceX Elona Muska uz planove za lansiranje ljudi do Marsa ima i neke umjerenije ideje, poput stvaranja globalne mreže satelita, koja bi trebala ljudima bilo gdje u svijetu pružati pristup internetu. Čini se da je taj sustav imena Starlink na dobrom putu realizacije, budući da je Musk danas tvitao koristeći Starlink, i to ne jednom, već dva puta.

Ideja Starlinka je stvaranje globalne telekomunikacijske mreže koja bi trebala pružati internetski pristup visoke brzine bilo gdje u svijetu. Prvi sateliti lansirani su u svibnju ove godine na visinu od 440 kilometara iznad zemlje, prije nego su se premjestili na udaljenost od 550 kilometara. Musk je tada ispričao da je svaki od tih 60 satelita najteži teret koji su do sada lansirali u svemir, s masom od 18,5 tona.

Planiraju ih lansirati 42.000

SpaceX je u početku najavljivao da će u konačnici imati 12.000 satelita u orbiti, no u međuvremenu su promijenili planove, te tu brojku povećali na 42.000 satelita. Međutim, trenutno ih je samo 60 u orbiti, što ih i dalje čini SpaceX-ovim najčešće lansiranim objektom u svemir.

Ivan Luzar
Telegram autor
1808 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program