Dionice opet snažno rastu, najviše zbog IT sektora. Koliko je to realno?

Valuacije tog sektora prilično su nategnute

ZADNJA IZMJENA: ruj 10, 2020
Foto: AFP

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi snažno porasli, prvi put nakon tri dana pada, što se ponajviše zahvaljuje oporavku cijena dionica u tehnološkom sektoru. Dow Jones ojačao je 439 bodova ili 1,60 posto, na 27.940 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,01 posto, na 3.398 bodova, a Nasdaq indeks 2,71 posto, na 11.141 bod.

Nakon što je u prethodna tri dana potonuo više od 10 posto i tako zakoračio u područje korekcije, Nasdaq indeks jučer je nadoknadio dio gubitaka, zahvaljujući oporavku cijena dionica tehnoloških kompanija.

Cijena Tesle skočila je gotovo 11 posto, nakon što je dan prije potonula 21 posto. Dionice Applea, Microsofta i Amazon.coma poskupile su, pak, više od 3 posto, a porasle su i cijene dionica ostalih tehnoloških divova Facebooka, Alphabeta…

Najveći dnevni rast u dugo vremena

Zahvaljujući skoku tehnološkog sektora, Nasdaq je jučer zabilježio najveći dnevni rast od kraja travnja, S&P 500 od lipnja, a Dow Jones od srpnja.

„To je zasigurno veliki, iznenađujući odskok. S jedne strane, to se čini špekulativnim, no s druge strane, to se može smatrati i defanzivnim, s obzirom da će te kompanije preživjeti, bez obzira što će nam koronavirus donijeti”, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Capital Management.

Polovicom prošloga tjedna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su najviše razine u povijesti, no krajem tjedna oštro su pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Koliko je tako snažan rast opravdan?

Pritisak na taj sektor nastavio se i na početku ovoga tjedna, dok je jučer uslijedio oporavak. No, valuacije tog sektora prilično su nategnute, s obzirom da je po rastu posljednjih mjeseci predvodio oporavak Wall Streeta. Nakon što je u ožujku pod pritiskom koronakrize oštro pao, od tada je skočio više od 60 posto.

Premda tom sektoru koronakriza nije nanijela drastične štete, pitanje je koliko je tako snažan rast opravdan.

Postavlja se i pitanje nije li tržište prebrzo poraslo, s obzirom da se gospodarstva sporo oporavljaju od koronakrize, unatoč golemim fiskalnim i monetarnim poticajima.

I idućih dana očekuje se nestabilno trgovanje

Analitičari kažu da se i idućih dana može očekivati nestabilno trgovanje. Tim više što se bliže predsjednički izbori u SAD-u, ali i zbog toga što su se rujan i listopad u prošlosti pokazali vrlo turbulentnim na tržištima.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,39 posto, na 6.012 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,07 posto, na 13.237 bodova, a pariški CAC 1,40 posto, na 5.042 boda.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program