Konačno je dogovoreno da Bayer preuzima Monsanto, što je najveća akvizicija u svijetu ove godine

Riječ je povijesno najvećoj akviziciji jedne njemačke kompanije

(FILES) This file photo taken on March 2, 2007 shows the plant of German pharmaceuticals and chemicals giant Bayer in Leverkusen, western Germany.
German pharmaceuticals giant Bayer and US agricultural group Monsanto said on May 19, 2016 they are in talks on a possible merger to create a global player in pesticides and seeds, after weeks of speculation about a possible tie-up. / AFP PHOTO / DPA / OLIVER BERG
AFP
A A

Bayer kupuje američki Monsanto za ukupno 66 milijardi dolara, čime nastaje najveći proizvođač sjemena i pesticida na svijetu, piše Bloomberg.

Prema sporazumu, Bayer će preuzeti Monsanto za 128 dolara po dionici plus dug Monsanta koji iznosi 9,3 milijarde dolara, pa se vrijednost akvizicije penje na 66 milijardi dolara. Anonimni izvori Bloomberga dodaju kako su aranžman podržali članovi nadzornog odbora Bayera.

Strateška važnost preuzimanja

Sporazum uključuje i naknadu od dvije milijarde dolara Monsantu u slučaju da regulatori za zaštitu tržišnog natjecanja ne odobre preuzimanje. Akviziciju bi u Sjedinjenim Državama mogli bi zaustaviti regulatori ne samo zbog veličine tvrtke, nego i zbog kontrole na globalnom tržištu sjemena. No ako sve prođe po planu, to će biti ne samo najveće preuzimanje ove godine nego i povijesno najveća akvizicija jedne njemačke kompanije.

Kupnjom Monsanta, Bayer koji je inače puno poznatiji po svojim farmaceutskim proizvodima kao što su Aspirin i Alka-Seltzer, postaje najjača biotehnološka kompanija na svijetu, prvenstveno u pogledu proizvodnje poljoprivrednog sjemena. Bayeru je to od strateške važnosti prvenstveno zbog američkog tržišta, na kojem Monsanto posljednjih dvadesetak godina dominira u prodaji genetski modificiranog sjemena za uzgoj kukuruza i soje.

Cijena dionice Bayera izlistana na frankfurtskoj burzi narasla je za 2,4 posto na 95,58 eura, dok su dionice američkog Monsanta kojima se trguje na njujorškoj burzi narasle za oko dva posto, 107,95 dolara.

Konsolidacija tržišta

Bayerovo preuzimanje Monsanta događa se u trenutku rapidne konsolidacije industrije sjemena i usjeva uslijed dramatičnog pada cijena i rezultirao je padom profita kompanija. Ovo je naime tek posljednje u nizu velikih preuzimanja u industriji. China National Chemical Corp. u veljači je preuzeo švicarsku Syngentu za 48 milijardi eura, a 130 milijardi vrijedno spajanje planiraju američke multinacionalke DuPont i Dow Chemical koji su za to još krajem srpnja dobili suglasnost dioničara.

Pregovori o preuzimanju počeli su krajem svibnja, no Monsanto je odbio prvu Bayerovu ponudu od 62 milijarde dolara, ocijenivši je financijski neprihvatljivom. Bayer je potom početkom ovoga mjeseca pojačao ponudu na 65 milijardi dolara, odnosno 127,5 dolara po dionici, a BBC je već tada izviještavao kako njihovi insideri tvrde da su tvrtke blizu konačnog sporazuma o cijeni, no da još dogovaraju strategiju o tome kako se nositi s potencijalnim regulatornim preprekama. Bayer je još prošloga tjedna dostavio treću i konačnu ponudu od 128 dolara po dionici Monsanta, a prema izvorima Reutersa, akvizicija bi trebala biti provedena do kraja 2017. godine.

 

, , , , ,
  

  Podijeli

Prijava na Newsletter

Odustani